Migrantenkinderen in kooien, maar Trump haalt nog geen bakzeil

Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders aan de Amerikaanse grens leidt tot steeds hardere kritiek, nu ook uit Republikeinse hoek en van Trumps eigen vrouw. Maar de toenemende druk en hartverscheurende berichten leiden nog niet tot maatregelen in het Witte Huis om de praktijk te stoppen.

Een tweejarig kind uit Honduras huilt terwijl haar moeder gefouilleerd en gearresteerd wordt bij de grens met Mexico.
Een tweejarig kind uit Honduras huilt terwijl haar moeder gefouilleerd en gearresteerd wordt bij de grens met Mexico. Foto John Moore/AFP

De druk op de Amerikaanse president Trump om een eind te maken aan de inmiddels internationaal veroordeelde praktijk van het scheiden van immigrantenkinderen van hun ouders aan de Amerikaanse zuidgrens neemt met de dag toe. Niet alleen artsen, mensenrechtenorganisaties, Democraten en de Verenigde Naties hebben de praktijk scherp veroordeeld, ook prominente Republikeinen en religieuze leiders spreken zich uit.

En dan is er nog het voorzichtige verzet aan de keukentafel van de Trumps. En dan is er nog het voorzichtige verzet aan de keukentafel van de Trumps. Dit weekend liet de staf van Melania Trump, zelf een immigrante, een verklaring uitgaan. De First Lady „vindt het vreselijk” te zien dat kinderen gescheiden worden van hun ouders, aldus de verklaring. „We moeten een land zijn dat zich aan alle wetten houdt. Maar we moeten ook een land zijn dat beleid voert met een hart.”

Voormalig First Lady Laura Bush drukte zich minder omfloerst uit. In The Washington Post vergeleek ze het scheiden van ouders en kinderen met het opsluiten van Amerikaanse Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Dit zerotolerancebeleid is wreed. Het is immoreel. En het breekt mijn hart.”

Lees ook: In VS worden migrantengezinnen uiteengerukt

Afschrikken

Sinds de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions in april aankondigde illegale immigratie voortaan te gaan vervolgen als een misdrijf, zijn circa tweeduizend kinderen, peuters niet uitgezonderd, aan de Amerikaanse zuidgrens van hun ouders gescheiden, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De ouders gaan niet langer naar een migrantenopvang, maar naar een gevangenis waar ze hun kinderen niet bij zich kunnen houden. De kinderen worden als ‘alleenstaande minderjarige vreemdelingen’ aan het Office of Refugee Resettlement overgedragen, dat ze eerst in opvangcentra of tentenkampen en op termijn bij pleegouders of in tehuizen onderbrengt. Sessions, en eerder Trumps stafchef John Kelly, hebben laten doorschemeren dat de maatregel mede bedoeld is om potentiële migranten af te schrikken.

Bekijk hier meer beelden die fotograaf John Moore maakte bij de Amerikaanse grens met Mexico

Sinds Sessions’ aankondiging tekenen Amerikaanse media hartverscheurende getuigenissen op van ouders die van hun soms nog heel kleine kinderen werden gescheiden, waarna gezinsleden in sommige gevallen duizenden kilometers van elkaar werden vastgezet. Ook zijn ouders en kinderen los van elkaar de VS uit gezet. Soms werden ouders pas na maanden met hun kind herenigd – er is geen systeem om ouders en kinderen weer bij elkaar te krijgen.

Kinderen in kooien

Afgelopen weekend kregen enkele verslaggevers en Democratische politici toegang tot een opvang bij McAllen, Texas, waarvan de Amerikaanse grensbewaking ook foto’s vrijgaf. Hierop zijn in groepen opgesloten kinderen te zien in kooien van gaas in wat volgens de getuigen een 24 uur per dag verlichte raamloze hal is, met dunne matrasjes en warmhoudfolie als dekens. Sanitair, voedsel en medische zorg lijken min of meer op peil, maar aanraken, oppakken of troosten van de kinderen is medewerkers verboden.

Terwijl de verontwaardiging nationaal en internationaal groeit, lukt het de regering Trump niet met een mond te spreken over de kwestie. „Er is geen beleid voor het scheiden van ouders en kinderen aan de grens. Punt uit”, schreef minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, op Twitter. Maar Trumps naaste adviseur Stephen Miller nam op tv-juist de verantwoordelijkheid voor de beslissing. President Trump geeft de Democraten de schuld – onder Obama mochten gezinnen doorgaans in vrijheid de beslissing van de migratierechtbank afwachten, wat in de praktijk betekende dat ze in de illegaliteit verdwenen. Hieraan willen Trump en Sessions koste wat kost een eind maken.

Daarnaast probeert Trump munt te slaan uit de verontwaardiging over het scheiden van gezinnen. Hij zet de Democraten onder druk om in ruil voor het stoppen met het scheiden van gezinnen Republikeinse migratiewensen in te willigen, zoals geld voor zijn Mexicaanse grensmuur.

Bekijk ook de in beeld over Midden-Amerikaanse migranten die kamperen bij de grenspost San Ysidro om asiel aan te vragen: De migrantenkaravaan wacht nog steeds aan de Amerikaanse grens

Grensmuur

Deze dinsdag praat Trump met Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden over migratie. In het Congres liggen momenteel verschillende migratiewetten voor, maar die lijken mede door de verdeeldheid tussen migratiepragmatici en -hardliners in de Republikeinse Partij weinig kans te maken. Het kansrijkst lijkt een wet die het gezamenlijk opsluiten van gezinnen mogelijk maakt. Die wet biedt zelfs een aantal van de zogeheten Dreamers, in de VS opgegroeide migranten, bescherming , terwijl tegelijkertijd 25 miljard dollar uitgetrokken zou worden voor Trumps muur en legale immigratie beperkt zou worden.

Geconfronteerd met grote tegenstand, zoals nu, wordt Trump doorgaans niet compromisbereider. Maandagochtend gaf hij zich over aan een tweetstorm vol ongefundeerde en onware bewerkingen over migranten. De president beweerde dat migranten kinderen zouden gebruiken als voorwendsel om de VS binnen te komen, en dat in Duitsland de criminaliteit sterk gestegen is door immigratie. Er is geen bewijs dat het eerste op structurele schaal gebeurt. En in Duitsland is de criminaliteit juist gedaald.