Geblesseerde Kompany blijft bij de Rode Duivels

In België is deze dagen veel te doen over de positie van Vincent Kompany. De aanvoerder van de Belgische WK-selectie heeft al wekenlang last van zijn lies, een blessure die hij opliep in de oefenwedstrijd op 2 juni tegen Portugal. Kompany heeft in Rusland nog geen een keer met de groepstraining van de Belgen meegedaan. Maar de 32-jarige verdediger blijft bij de ploeg, zo liet bondscoach Roberto Martinez zondag weten. „We hebben de beslissing genomen dat wij vasthouden aan onze WK-lijst van 23 Rode Duivels.” Naast Kompany is ook Thomas Vermaelen (hamstring) niet beschikbaar voor de openingswedstrijd van deze maandag in Sotsji tegen Panama.

Keeper Mohamed al-Shenawy werd vrijdag na de eerste wedstrijd van Egypte, tegen Uruguay (0-1), uitgeroepen tot man of the match. Zaterdag kwam naar buiten dat Al-Shenawy de bijbehorende, door bierbrouwer Budweiser gesponsorde trofee, niet in ontvangst heeft genomen. Als belijdend moslim wil de Egyptenaar op geen enkele manier met alcohol worden geassocieerd.

Paul Pogba moet nog even wachten op zijn eerste doelpunt bij het wereldkampioenschap. De middenvelder van Manchester United leek Frankrijk zaterdag aan een moeizame zege op Australië (2-1) te hebben geholpen, maar de winnende treffer komt bij nader inzien toch niet op zijn naam. Pogba werkte de bal in de 81ste minuut via Aziz Behich en de lat over de doellijn. De FIFA liet zondag weten dat het doelpunt de boeken ingaat als een eigen treffer van de Australische verdediger.

Nordin Amrabat zal de tweede groepswedstrijd van Marokko aan zich voorbij moeten laten gaan. De 31-jarige aanvaller viel vrijdag in de 72ste minuut van het duel met Iran uit na een botsing met een tegenstander. Amrabat liep daarbij een hersenschudding op en moest een nacht in het ziekenhuis verblijven. De wedstrijd van woensdag tegen Portugal komt te vroeg voor de oud-speler van VVV en PSV en hij moet nog afwachten of hij wel mee kan doen in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje.

De Zuid-Koreaanse bondscoach Shin Tae-yong liet zijn spelers tijdens oefeninterlands en op trainingen regelmatig van rugnummer wisselen. Shin hoopt dat zijn tactiek zo moeilijker te doorgronden is voor bijvoorbeeld de Zweedse bondscoach Janne Andersson, die hij deze maandag treft. „We weten dat het voor Europeanen moeilijk is om Aziaten aan het gezicht te herkennen. We hebben geprobeerd om de Zweden op deze manier te verwarren”, gaf hij toe.