Doorrijder na dodelijke aanrijding Pinkpop aangehouden

Zondagnacht rond 04.00 uur reed een bestelbusje vier festivalgangers aan. Er viel een dode, drie anderen raakten ernstig gewond.

Afzettingen op de plek van de aanrijding.
Afzettingen op de plek van de aanrijding. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De bestuurder van het busje dat maandagochtend vier festivalgangers aanreed in het Limburgse Landgraaf is aangehouden. Het gaat om een 34-jarige man uit Heerlen, maakte justitie bekend tijdens een persconferentie. De man heeft maandagochtend zelf de politie gebeld.

Maandagochtend rond 04.00 uur reed de man vier mensen aan op de Mensheggerweg. Hierbij kwam één iemand om het leven, drie anderen raakten zwaargewond. Het incident vond plaats vlak bij de grootste camping van festival Pinkpop, dat enkele uren daarvoor was afgelopen.

De verdachte is in Amsterdam aangehouden op verdenking van doodslag en poging tot doodslag. Hij belde zelf de politie toen hij in de hoofdstad was. Het is niet duidelijk waarom en hoe hij daarheen reisde, het busje is aangetroffen in Heerlen. De man wordt overgebracht naar Limburg waar hij verhoord zal worden.

Dode was vrijwilliger

Het dodelijke slachtoffer is de 35-jarige Gilles Boux de Casson uit Heerlen. Hij werkte als vrijwilliger op Pinkpop. Dit bevestigt Kees van den Berg, hoofd programmering van poppodium Nieuwe Nor, dat jaarlijks zo’n dertig vrijwilligers inzet op het festival.

Boux de Casson was niet meer aan het werk op het moment van het incident, volgens Van den Berg was hij waarschijnlijk met wat vrienden aan het napraten over het festival.

“We zijn momenteel met z’n allen bij elkaar in een café. Het belangrijkste is dat iedereen er voor elkaar is om deze enorme schok te verwerken. Gilles was een enorme muziekliefhebber en een van de actiefste concertbezoekers die ik ken.”

Van den Berg vernam het nieuws maandagochtend via een andere vrijwilliger, die getuige was van de aanrijding. Boux de Casson werkte al meerdere jaren voor het Heerlense poppodium. Vrijwilligers van de organisatie doen onder meer de toegangscontrole op festivals.

Zeer kritieke toestand

Drie andere mensen raakten “zeer zwaargewond” bij de aanrijding. Het gaat volgens de politie om een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen. Zij liggen in “zeer kritieke toestand” in het ziekenhuis.

Het is vooralsnog niet duidelijk of er opzet in het spel was. De bestuurder reed na het incident weg, waarna hij urenlang was vermist. Er werd een politiehelikopter ingezet en ook de Belgische en Duitse politie werkte mee aan de opsporing van de dader.

Grootste camping van festival

De straat waar het incident plaatsvond was urenlang afgesloten voor verkeer. Volgens persbureau ANP liepen veel mensen op de Mensheggerweg toen de aanrijding plaatsvond. NRC-verslaggever Paul van der Steen was maandagochtend ter plaatse, toen waren delen van de weg afgezet met zwarte schermen. Hij vertelde dat de camping leegstroomde, onder toeziend oog van tientallen agenten.

“Met tussenpozen lopen groepjes festivalgangers langs de afzetting. De meesten werpen een korte blik op de hekken en kijken vervolgens naar de grond. Je ziet de deceptie na drie dagen festival.”

Emoties

Jan Smeets, de directeur van Pinkpop, reageerde tijdens de persconferentie emotioneel op het nieuws. Hij betuigde zijn steun aan de familie en zei al de hele dag bezig te zijn met de aanrijding.

“Het is de eerste keer dat Pinkpop op deze manier doden heeft te betreuren. Het is vreselijk als je drie volle dagen feesten hebt meegemaakt wat vervolgens zo abrupt eindigt.”

De burgemeester van Landgraaf, Raymond Vlecken, heeft de plek van de aanrijding bezocht. Ook hij betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers. Hij noemde het incident vreselijk. “Wat begon als een mooi feest, eindigde in een drama.”

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Afschuwelijk nieuws over Pinkpop vandaag. Veel sterkte voor de slachtoffers en nabestaanden. Hier is Parkstad in het hart geraakt.

Burgemeester Emile Roemer van Heerlen, waar twee van de gewonden, het dodelijke slachtoffer én de dader vandaan kwamen, heeft ook geschokt gereageerd. Roemer noemt het incident “afschuwelijk”:

“In de eerste plaats voor de familie van de slachtoffers. Ik wens hun heel veel sterkte toe en wil mijn oprechte medeleven uitspreken. Dat een prachtig festival op deze manier moet eindigen is vreselijk voor iedereen die erbij was.”

Correctie (18 juni 2018): De kop boven een eerdere versie van dit bericht was ‘Doorrijder na dodelijk ongeluk Pinkpop aangehouden’. Vooralsnog is onduidelijk of het gaat om een ongeluk. De kop is aangepast.