Colombia

Rechtse Iván Duque wint verkiezingen voor presidentschap

Iván Duque wordt de nieuwe president van Colombia. De leider van de rechtse partij PDC haalde in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen 54 procent van de stemmen. Zijn linkse tegenstrever Gustavo Petro bleef steken op 42 procent. Duque uitte in de campagne felle kritiek op het vredesverdrag dat zijn voorganger Juan Manuel Santos heeft gesloten met de rebellenbeweging FARC. Hij vindt dat er te veel tegemoetkomingen zijn gedaan aan de FARC en wil het akkoord aanpassen. Zo mogen kopstukken van de guerrillabeweging, die inmiddels een politieke partij is, volgens Duque niet vrijuit gaan. In zijn overwinningstoespraak zei Duque dat de vredesafspraken zullen worden aangepast. Ook al vond hij het tijd is om „de bladzijde om te slaan die het land zo verdeeld heeft in vrienden en vijanden van de vrede”. (AP, Reuters)