Circa 26.000 mensen ontvluchten Jemenitische havenstad

Hulporganisaties hebben kritiek geuit op de Saoedische aanval op Hodeida. Circa 70 procent van de Jemenitische voedselimporten komen via de kuststad binnen.

Ontheemde Jemenieten ontvangen noodhulp in Hodeida.
Ontheemde Jemenieten ontvangen noodhulp in Hodeida. Foto Abdo Hyder / AFP

Circa 26.000 mensen zijn de Jemenitische havenstad Hodeida ontvlucht wegens toenemend geweld. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties maandag gezegd. Rond de stad woedt een strijd tussen Houthi-rebellen enerzijds en een door Saoedi-Arabië geleide coalitie anderzijds.

De VN-woordvoerder verwacht dat de vluchtelingenstroom zal blijven toenemen, aangezien het geweld niet minder lijkt te worden. Sinds woensdag wordt door troepen uit de Verenigde Arabische Emiraten met luchtsteun van onder meer Saoedi-Arabië gevochten tegen de shi’itische Houthi-strijders. De rebellen worden al dagen bestookt met raketten en granaten.

Lees ook: In Jemen dreigen nog meer rampen

Kritiek

Internationale hulporganisaties hebben kritiek geuit op de aanval op Hodeida. Circa 70 procent van de Jemenitische voedselimporten komen via de kuststad binnen. Circa tweederde van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp en 8,4 miljoen burgers lopen risico om de hongerdood te sterven. Gevreesd wordt dat de situatie enkel schrijnender wordt bij voortdurende aanvallen op Hodeida.

Eerder deze maand zei de VN-coördinator voor humanitaire hulp, Lisa Grande, te vrezen dat in en rond Hodeida “in het ergste geval, wel zo’n 250.000 mensen alles zouden kunnen verliezen – zelfs hun leven”. Ook de Verenigde Staten, gewoonlijk vijandig jegens de Houthi’s, riepen de Emiraten een paar dagen geleden dringend op Hodeida niet aan te vallen, om een humanitaire ramp te voorkomen.