Beatrix Ruf wil wel terug naar het Stedelijk Museum

Onderzoek In Het Parool van zaterdag zegt Beatrix Ruf dat ze eventueel wil terugkeren naar het Stedelijk Museum. In een ander interview zegt ze: „Er is niets wat ik anders had willen doen.”

Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum in Amsterdam.
Beatrix Ruf in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Foto Inge van Mill/ANP

Beatrix Ruf is bereid om terug te keren als artistiek directeur bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Dat zei ze in een zaterdag gepubliceerd vraaggesprek in Het Parool. „Over alles waar het museum mee gediend is, valt te praten.”

Ruf gaf het interview naar aanleiding van het dinsdag gepubliceerde onderzoek naar het Stedelijk, dat in opdracht van de gemeente Amsterdam werd uitgevoerd door oud-hoogleraar S.E. Eisma en oud-rechter J.A.J. Peeters.

Lees ook de reconstructie van NRC over Beatrix Ruf en het Stedelijk: De laatste dagen van Ruf

Dat onderzoek werd noodzakelijk geacht nadat duidelijk was geworden dat Ruf een persoonlijke bv bleek te hebben, waarvan de raad van toezicht niet op de hoogte was. De onderzoekers constateerden de nodige tekortkomingen in het bestuur van het museum. Maar die fouten, concludeerden zij, maakten de betrokkenen te goeder trouw. De conclusie dat het toezicht op een aantal punten ontoereikend was geweest, was voor drie leden van de raad van toezicht niettemin aanleiding om direct op te stappen.

Ruf voelt zich door het rapport gerehabiliteerd. Tegen Het Parool zegt ze: „Ik wist natuurlijk dat ik niets fout heb gedaan.”

Ruf vertelt dat ze de afgelopen acht maanden alles heeft gelezen wat over haar en het Stedelijk in de media is verschenen. Op de vraag wat haar het meeste pijn heeft gedaan, zegt ze: „Dat ik een leugenaar werd genoemd deed me het meeste pijn. Want ik ben heel slecht in liegen.”

Ze nam ontslag, zegt Ruf, omdat twee leden van de raad van toezicht tegen haar zeiden dat de subsidie van de gemeente in gevaar zou komen als ze aanbleef. „Ik zag geen andere mogelijkheid meer dan op te stappen. In het belang van het Stedelijk; ik heb belang van het museum altijd laten prevaleren boven mijn eigen belang. Achteraf vraag ik me af of het de juiste beslissing was, voor mijzelf en voor het Stedelijk.”

In het onderzoeksrapport ontkennen de betreffende leden van raad van toezicht overigens dat zij ooit tegen Ruf hebben gezegd dat de subsidie voor het museum in geding was.

Ruf gaf afgelopen weekeinde meer interviews. De website Artsy vroeg haar of er iets is waarvan ze nu vindt dat ze het beter anders had kunnen doen. Ruf antwoordt dat ze trots is op wat ze in het Stedelijk heeft bereikt. „Er is niets wat ik anders had willen doen.”