Audi-topman Rupert Stadler opgepakt

De Duitse bestuurder wordt onder meer verdacht van fraude naar aanleiding van het dieselschandaal van de autofabrikant.

Rupert Stadler, de topman van Audi, tijdens een persconferentie vorig jaar.
Rupert Stadler, de topman van Audi, tijdens een persconferentie vorig jaar. Foto Christian Bruna/EPA

De topman van Audi, Rupert Stadler, is maandag opgepakt voor zijn mogelijke betrokkenheid bij het dieselschandaal bij de Duitse autofabrikant. Een woordvoerder van moederbedrijf Volkswagen bevestigt tegenover de Duitse krant Handelsblatt dat de topman vastzit. Een woordvoerder van de Duitse justitie zegt dat onderzoekers aanwijzingen hadden dat Stadler het strafrechtelijk onderzoek naar hem wilde beïnvloeden.

Vorige week maakte de openbaar aanklager van München al bekend dat de 55-jarige bestuurder verdacht wordt van fraude en “indirecte valsheid in geschrifte”. Er werden huiszoekingen gedaan en documenten in beslag genomen. De aanklager in München doet onderzoek naar twintig verdachten in totaal.

Dieselgate

Stadler zou mogelijk een rol hebben gehad in het op de Europese markt brengen van wagens die uitgerust waren met sjoemelsoftware. Daardoor konden het bedrijf bepaalde diesels lagere emissiewaarden geven tijdens inspecties dan op die op de weg werden uitgestoten. De bestuurder was volgens Reuters niet direct bereikbaar voor commentaar. Audi en Volkswagen gaan nog uit van zijn onschuld totdat het tegendeel is bewezen.

De arrestatie van Stadler is een volgend probleem voor de nieuwe baas van Volkswagen, Herbert Diess. Die heeft de taak om het concern te reorganiseren.

Stadler staat sinds 2007 aan het hoofd van Audi. Ook is hij chef verkoop binnen Volkswagen. Dat maakt hem de hoogste nog actieve bestuurder die verdacht wordt in het emissiefraudeonderzoek. Onlangs kreeg het moederbedrijf een boete van een miljard euro opgelegd vanwege het gesjoemel met emissiesoftware.

‘Vervangen door Nederlander

Zijn plek wordt volgens het Duitse Handelsblatt tijdelijk ingevuld door de Nederlander Bram Schot. Die is sinds zomer 2017 de hoogste verkoopbaas en bestuurslid bij Audi. Het bedrijf heeft zijn nieuwe functie nog niet bevestigd.