Afghanistan

Staakt-het-vuren niet verlengd door Talibaan

De radicaal-islamitische Talibaan willen hun staakt-het-vuren van drie dagen in Afghanistan niet verlengen. Dat heeft de woordvoerder van de groep zondag tegen het Duitse persbureau DPA gezegd. Daarmee verwerpen de Talibaan ook een vredesaanbod van de Afghaanse president Ashraf Ghani. Hij kondigde zaterdag aan dat zijn regering haar staakt-het-vuren wilde verlengen. Oorspronkelijk zou dit tot 20 juni duren. De Talibaan hadden drie vreedzame dagen afgekondigd om het einde van de ramadan en het Suikerfeest te vieren. De minivrede slaagde en werd enthousiast ontvangen door miljoenen Afghanen. Overal kwamen Talibaan, veiligheidstroepen en burgers bijeen voor gezamenlijke gebeden en vieringen. Ongewapende Talibaanstrijders kwamen zelfs naar de hoofdstad Kabul. Tijdens een feest van ongewapende Talibaanstrijders en Afghaanse veiligheidsfunctionarissen in de oostelijke provincie Nangarhar vielen bij een aanslag – die later werd opgeëist door IS – zeker 36 doden en 65 gewonden. Zondag kwamen in Jalalabad, de hoofdstad van Nangarhar, zeker 18 mensen om door een zelfmoordaanslag bij het kantoor van de gouverneur. Daar waren ongeveer duizend Talibaanstrijders, regeringsfunctionarissen en burgers bijeen om het bestand en het eind van de ramadan te vieren. (ANP)