Thema Boekenweek en keuze auteurs essay en geschenk leidt tot onvrede

Schrijvers en anderen uit het boekenvak en de literatuurwetenschap uiten in een open brief zware kritiek op de CPNB.

Foto ANP
Foto ANP

Bijna driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers en critici hebben een brief ondertekend waarin zij de Stichting CPNB, die de Boekenweek organiseert, verwijten genderongelijkheid in het literaire veld te bestendigen.

De open brief volgt op de aankondiging van de CPNB vorige week van het Boekenweekthema 2019: ‘De moeder de vrouw’, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Tegelijkertijd werd de schrijver van het Boekenweekessay bekendgemaakt: Murat Isik, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018.Jan Siebelink zal het Boekenweekgeschenk schrijven.

De ondertekenaars van de brief, onder wie Mensje van Keulen, A.F.Th. van der Heijden en Annelies Verbeke, verwijten de CPNB de vrouw oneigentijds met het moederschap te identificeren, en bovendien dat hier uitsluitend door mannen op gereflecteerd zal worden. Zij stellen voor dat er naast het geschenk en het essay ook een bundel verschijnt „waarin vrouwen en mannen in essays, gedichten en romanfragmenten aan het woord komen over moeders en moederschap”. Bovendien stellen zij voor twee extra essays te laten schrijven over het gedicht ‘Moeder’ van Vasalis, één door een man en één door een vrouw.

In een reactie schrijft de CPNB: „De CPNB heeft dit nooit willen veroorzaken, het tegenovergestelde zelfs. Wij gaan graag met de opstellers van de petitie in gesprek. Wij overwegen wat we kunnen doen om aan de kwestie een positieve wending te geven ook in het kader van de leesbevordering.”

Lees hier de open brief aan Stichting CPNB