Talibaan willen wapenstilstand niet verlengen

Het is de eerste officiële wapenstilstand sinds 2001. De president wil die verlengen, de Talibaan niet.

Vermoedelijk strijders van de Talibaan poseren zondag 17 juni met de Afghaanse politie in Jalalabad, tijdens de wapenstilstand.
Vermoedelijk strijders van de Talibaan poseren zondag 17 juni met de Afghaanse politie in Jalalabad, tijdens de wapenstilstand. Foto Ghulamulla Habibi/EPA

De Talibaan in Afghanistan weigeren de wapenstilstand met de regering te verlengen. Zaterdag kondigde de president van Afghanistan, Ashraf Ghani, aan dat zijn leger het staakt-het-vuren langer wil respecteren, en hij riep de terreurbeweging op hetzelfde te doen. Hoeveel dagen het verlengde staakt-het-vuren zou moeten duren, zei hij niet.

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani We also request the Afghan Taliban to extend their ceasefire. During the ceasefire, we will provide medical assistance to the wounded Taliban, and will provide them any humanitarian assistance if needed,. Taliban prisoners will also be allowed to contact and see their families.

President Ghani kondigde eerder deze maand een wapenstilstand aan van dinsdag 12 juni tot en met woensdag 20 juni om het einde van de ramadan vreedzaam te kunnen vieren. De Talibaan gingen enkele dagen later akkoord met een driedaagse, gedeeltelijke staakt-het-vuren, van vrijdag 15 juni tot en met deze zondag. Zondag kondigde de Talibaan aan dat niet te verlengen: “Het eindigt vandaag.” Daarmee verwerpen ze ook het vredesaanbod van Ghani.

Het was de eerste officiële wapenstilstand sinds de vorige regering werd ingesteld na de Amerikaanse invasie in 2001. Dat besluit werd afgelopen week enthousiast ontvangen door miljoenen Afghanen. Afghaanse regeringstroepen en strijders van de Talibaan kwamen op verschillende plekken in het land zelfs bijeen om samen te bidden en foto’s te maken. Tientallen ongewapende Talibaanstrijders kwamen naar de hoofdstad Kabul.

Aanslag

De feestvreugde werd zaterdag echter ruw verstoord door een aanslag in de oostelijke provincie Nangarhar tijdens een bijeenkomst van Afghaanse veiligheidsfunctionarissen en Talibaan-strijders. Het dodental liep zondag op tot 36, er vielen zeker 65 gewonden. Terreurgroep IS eiste de aanslag op via zijn persbureau Amaq.

Zondag werd opnieuw een zelfmoordaanslag uitgevoerd in Jalalabad, in dezelfde provincie Nangarhar. Door een explosie bij een gouverneurswoning zouden zeker veertien doden zijn gevallen en 45 mensen gewond zijn geraakt, volgens persbureau Reuters. De aanslag is nog niet opgeëist.