Colombia kiest rechtse Duque als nieuwe president

Met de verkiezing van Iván Duque komt het vredesverdrag met de FARC onder druk te staan. De aankomend president vindt dat de oud-rebellen te makkelijk wegkomen met hun misdaden.

De aankomend president van Colombia, Iván Duque, tijdens een campagnebijeenkomst op 8 juni 2018 in Cali.
De aankomend president van Colombia, Iván Duque, tijdens een campagnebijeenkomst op 8 juni 2018 in Cali. Foto: Ernesto Guzman jr./EPA

Iván Duque wordt de nieuwe president van Colombia. De leider van de rechtse partij Centro Democrático haalde in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen 54 procent van de stemmen. Zijn linkse tegenstrever Gustavo Petro bleef steken op 42 procent.

Duque uitte in de campagne felle kritiek op het vredesverdrag dat zijn voorganger Juan Manuel Santos heeft gesloten met de rebellenbeweging FARC. Hij vindt dat er teveel tegemoetkomingen zijn gedaan aan de FARC en wil het akkoord aanpassen. Zo mogen kopstukken van de guerrillabeweging, die inmiddels een politieke partij is, volgens Duque niet vrijuit gaan.

Lees ook: Vredesverdrag met FARC inzet van Colombiaanse presidentsrace

In zijn overwinningstoespraak zei Duque dat het tijd is om “de bladzijde om te slaan die het land zo verdeeld heeft in vrienden en vijanden van de vrede”. Hij zei wel dat de vredesafspraken nog aangepast zullen worden.

Verder heeft de aankomend president tijdens de campagne beloofd de ‘war on drugs’ op te voeren en een aantrekkelijker klimaat voor buitenlandse investeerders te bewerkstelligen. Duque is een protegé van oud-president Alvaro Uribe die te boek stond als hardliner.

Maar de linkse Gustavo Petro zal hem als nieuwe oppositieleider met een bredere steun dan verwacht het vuur aan de schenen gaan leggen in de senaat. Hij wil een eerlijkere landverdeling en meer sociale programma’s voor de armen.

Polariserende campagne

In de campagne ging het hard tegen hard. Petro werd verweten dat hij Colombia net zo in de ellende zou storten als de socialisten in buurland Venezuela. Petro zei op zijn beurt dat een presidentschap van Duque het land opnieuw in een oorlog zou storten. Duque weigerde na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vorige maand nog in debat te gaan met zijn rivaal.

Het waren de eerste verkiezingen in Colombia sinds in 2016 het vredesverdrag met de FARC werd gesloten. Aftredend president Juan Manuel Santos kreeg daar de Nobelprijs voor de Vrede voor.

Lees ook: Vredesprijs terwijl de vrede wankel is

Santos mocht zich na twee regeertermijnen niet opnieuw verkiesbaar stellen. Hij heeft Duque inmiddels gebeld en gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning en zegt op Twitter er alles aan te gaan doen de machtsoverdracht soepel te laten verlopen.

Ook FARC-leider Rodrigo Londoño, beter bekend als Timochenko, feliciteerde de nieuwe president. Volgens hem waren dit de rustigste presidentsverkiezingen in tientallen jaren en werpt het vredesproces zijn vruchten af. Londoño zegt de beslissing van de meerderheid te respecteren en stelt dat de ‘paden van de hoop’ open zijn.

Correctie (18 juni 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Duque lid is van de partij PDC. Zijn partij heet Centro Democrático. Ook werd vermeld dat Petro niet meer tot debat bereid was, maar dat was Duque.