Krunic en Gasquet pakken titels in Rosmalen

Richard Gasquet was in twee sets te sterk voor landgenoot Jérémy Chardy. Aleksandra Krunic kon profiteren van de vermoeidheid van de Belgische Kirsten Flipkens.

Foto Jasper Juinen/ANP

De Servische tennisster Aleksandra Krunic heeft voor het eerst een WTA-toernooi gewonnen. In Rosmalen won de 25-jarige zondag het grastoernooi Libéma Open in drie sets van de Belgische Kirsten Flipkens: 6-7 (0) 7-5 6-1. Bij de mannen pakte de Fransman Richard Gasquet in twee sets (6-3 7-6 (5)) de ATP-titel en was daarmee te sterk voor landgenoot Jérémy Chardy.

Krunic is de nummer 55 van de wereld, Flipkens staat op nummer 60 van de WTA-ranglijst. Het scheelde niet veel of Krunic had de wedstrijd in de tweede set verloren. Ze kwam een break achter. Op 3-4 kwam ze echter terug en in de derde set kon ze profiteren van de vermoeidheid van Flipkens. “De tank was eigenlijk vrijdag al leeg”, zei Flipkens na de wedstrijd.

Vermoeidheid Flipkens

Vrijdag moest de 32-jarige Flipkens op één dag drie wedstrijden spelen. Een enkelpartij werd vanwege verwachte regenval een dag naar voren gehaald. Ze won vervolgens van de Nederlandse Kiki Bertens (21ste van de wereld) en de Wit-Russische Arina Sabalenka (46). Met Bertens kwam ze ook in de halve finale van het dubbelspel in actie. Ook die werd gewonnen.

Zaterdag won Flipkens nog wel in de halve finale van het enkelspel tegen de Slowaakse Viktoria Kuzmova. Maar tijdens de finale van het dubbelspel moest Flipkens wegens vermoeidheid opgeven na zes games. De Nederlandse Demi Schuurs en de Belgische Elise Mertens gingen er daardoor met de winst vandoor. Vijf jaar geleden verloor Flipkens ook de finale in Rosmalen, toen van de Roemeense Simona Halep. Flipkens won in haar carrière één WTA-toernooi, in 2012 in het Canadese Quebéc.

Gasquet pakt vijftiende ATP-titel in Rosmalen

De 31-jarige Fransman Richard Gasquet versloeg zondag in twee sets, 6-3 7-6 (5), landgenoot en goede vriend Jérémy Chardy (72ste op wereldranglijst) en won daarmee opnieuw een ATP-titel. Gasquet, nummer dertig van de wereld, stond zondag voor de dertigste keer in een ATP-finale. In totaal wist hij vijftien keer een titel te pakken. Chardy lukte dat slechts één keer, in 2009.

In de zesde onderlinge ontmoeting tussen de twee Fransen was Gasquet stabiel. Chardy kreeg enkele kansen, maar redde het niet. Gasquet maakte minder fouten en won voor het eerst de Libéma Open in het Brabantse Rosmalen. Het is zijn eerste titel op gras sinds 2006. Tien jaar geleden stond hij voor het laatst in Rosmalen: “Volgend jaar ben ik zeker terug”, zei hij na afloop van de finale.