WK voetbal, dag 4: Duitsland en Brazilië weten niet te winnen tijdens eerste duel

Regerend wereldkampioen Duitsland verloor van Mexico (0-1) en Brazilië speelde gelijk tegen Zwitsersland (1-1). Servië versloeg eerder op zondag Costa Rica (0-1).

 • Brazilië weet Zwitserland niet te verslaan

  Is dit het WK van de underdogs en vallen de grote favorieten door de mand? Daar lijkt het wel op na vier dagen voetballen. Voetbaldwerg IJsland hield tweevoudig wereldkampioen Argentinië op een gelijkspel, Frankrijk won slechts moeizaam van Australië, regerend wereldkampioen Duitsland verloor zelfs tegen Mexico en Brazilië, de grote favoriet voor de eindzege in Rusland, wist zondagavond niet te winnen tegen underdog Zwitserland.

  Brazilië
  1
  Zwitserland
  1
  Coutinho
  20’

  Zuber
  50’

  Het sterrenensemble onder aanvoering van Neymar begon voortvarend aan het duel. Vooral het spel van creatieve middenvelder Phillipe Coutinho viel op, hij was telkens aanspeelbaar en stond aan de basis van menig aanval. In de 20ste minuut toonde hij aan waarom Barcelona hem in januari wegkocht bij Liverpool. Op de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal heerlijk binnen. Vreemd genoeg was dit het startsein voor Brazilië om gas terug te nemen en liet het Zwitserland in de wedstrijd komen.

  De Zwitsers kwamen wel met enig fortuin op 1-1. Middenvelder Steven Zuber duwde zeer duidelijk zijn tegenstander weg tijdens een corner en kon daardoor geheel vrij binnen koppen. Ondanks het hevige protest van Brazilië kende scheidsrechter César Ramos de treffer wel toe. In het resterende half uur had Brazilië vele kansen om op voorsprong te komen. Zo verdiende spits Gabriel Jesus een strafschop nadat hij stevig werd vastgehouden tijdens een actie, maar het geluk was deze wedstrijd niet aan Braziliaanse zijde.

  Foto Sebastiao Moreira/EPA

 • Wereldkampioen Duitsland verliest van Mexico

  Eerder op zondag won Mexico zeer verrassend van regerend wereldkampioen Duitsland met 0-1. PSV-aanvaller Hirving Lozano schoot in de 35e minuut na een mooie aanval zijn land op voorsprong.

  Duitsland
  0
  Mexico
  1
  Lozano
  35’

  Het is niet voor het eerst dat de wereldkampioen de openingswedstrijd van een WK verliest. Vier jaar geleden won Nederland met maar liefst 5-1 van Spanje, de wereldkampioen van 2010. Dat was ook een revanche voor de nederlaag in de finale van dat jaar. Spanje werd in 2014 roemloos uitgeschakeld in de poule. Duitsland speelt nog tegen Zweden en Zuid-Korea en mag eigenlijk niet meer verliezen.

  Het baltempo lag in het eerste kwartier enorm hoog. Zowel de Duitsers als de Mexicanen hadden al in de eerste vijf minuten kunnen scoren. Een schot van spits Lozano werd geblokt door de verdediger Jérôme Boateng en aan de andere kant was Timo Werner dichtbij de openingstreffer.

  Duitsland had vooral de bal en controleerde de wedstrijd en Mexico loerde op een snelle tegenaanval. Het doelpunt van Lozano, die in zijn eerste jaar bij PSV gelijk 17 doelpunten maakte, was daar een perfect voorbeeld van. De Duitse middenvelder Sami Khedira verloor de bal ver op het veld van Mexico, in één pass was de bal bij de Mexicaanse spits Javier Hernandez die de bal teruglegde op een opkomende middenvelder en in de diepte werd aangespeeld. Na een sprint van twintig meter legde hij de bal op de rand van het strafschopgebied neer bij Lozano. De PSV-spits kapte in één voetbeweging de Duitse middenvelder Mesut Özil uit en schoot in de korte hoek hard langs keeper Manuel Neuer.

  In de resterende zeventig minuten had Duitsland talloze kansen op de gelijkmaker met onder meer een mooie vrije trap van Toni Kroos en een spectaculaire omhaal van Joshua Kimmich, maar dit keer lukte het de Duiters niet te scoren in de laatste minuten. Ook keeper Neuer die in blessuretijd mee kwam met een hoekschop kon die voetbaltraditie niet voortzetten.

 • Servië wint van Costa Rica door een schitterende vrije trap

  Servië is het WK in Rusland goed begonnen. Het versloeg in poule E tegenstander Costa Rica (0-1). Linksback Aleksandar Kolarov was de grote man bij de Serven. Hij schoot vanaf een meter of twintig op schitterende wijze een vrije trap in de bovenhoek.

  Costa Rica
  0
  Servië
  1
  Kolarov
  56’

  Na deze treffer in de 56e minuut probeerde Costa Rica op gelijke hoogte te komen, er zat alleen weinig creativiteit in de aanval. De hoge ballen in het strafschopgebied konden makkelijk uitverdedigd worden door de kopsterke Servische verdedigers.

  Servië leek aan het eind van de wedstrijd op weg naar de 0-2. Spits Aleksandar Mitrovic werd ter hoogte van de penaltystip gestuit door de Costa Ricaanse verdediger Giancarlo González. De Serven en de tienduizenden supporters schreeuwden om een penalty, maar volgens scheidsrechter Diedhiou was het een correcte sliding.

 • Costa Rica - Servië

  • #10
  • Groep E
  • Samara

  Duitsland - Mexico

  • #11
  • Groep F
  • Moskou (Loezjniki)

  Brazilië - Zwitserland

  • #9
  • Groep E
  • Rostov aan de Don