Migrantenboot Aquarius aangemeerd in Valencia

Het reddingsschip kwam na negen dagen varen aan, samen met twee Italiaanse kustwachtschepen. De ruim 600 migranten aan boord werden geweigerd door Italië en Malta.

Het schip Aquarius in de haven van Valencia.
Het schip Aquarius in de haven van Valencia. Foto Heino Kalis/Reuters

Het reddingsschip Aquarius is zondag vlak voor het middaguur aangekomen in de Spaanse havenstad Valencia, volgens de humanitaire organisaties SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen (MSF). Er zijn 106 migranten aan boord. Ook de twee schepen van de Italiaanse kustwacht die de Aquarius begeleidden zijn zondag in Spanje aangekomen.

Even voor zeven uur ‘s ochtends bracht één van die kustwachtschepen al 274 migranten naar de Spaanse havenstad. Het tweede Italiaanse marineschip met zo’n 250 migranten kwam rond 13.15 uur aan.

Twitter avatar SOSMedFrance SOS MEDITERRANEE France UPDATE L’#Aquarius entre dans le port de #Valence. La fin de l’attente est toute proche pour les 106 rescapés présents à bord depuis plus d’une semaine. https://t.co/o2LX2Dk3AH

Italië en Malta lieten havens dicht

De in totaal 629 migranten werden vorige week door de bemanning van de Aquarius gered uit de Middellandse Zee, voor de kust van Libië, onder wie 123 minderjarigen en zeven zwangere vrouwen. Het schip werd de toegang tot de haven van Sicilië geweigerd, een ongekende verharding van het migratiebeleid van Italië. Ook Malta liet de haven dicht.

De Spaanse autoriteiten gaven de Aquarius wel toestemming aan te meren. Zaterdag maakte de Spaanse regering ook bekend dat Frankrijk heeft aangeboden enkele honderden opvarenden op te vangen.

Medisch onderzoek

De migranten ondergaan na de negendaage zeereis eerst een medisch onderzoek alvorens zij aan wal gaan, melden internationale persbureaus. Driehonderd leden van het Spaanse Rode Kruis vangen de migranten op. De migranten worden vervolgens verdeeld over opvangcentra. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska:

“Zij zullen op dezelfde manier worden behandeld als alle vluchtelingen. Elk geval zal afzonderlijk worden onderzocht.”

De Spaanse politie liet zondag weten dat de opvarenden gedurende een periode van 45 dagen kunnen uitrusten, voordat wordt begonnen aan de individuele onderzoeken in de asielprocedures.

Schepen in nood

De internationale Search and Rescue-afspraken (SAR-afspraken) speelden volgens onze Italiëredacteur Marc Leijendekker een grote rol, alhoewel niet-zeewaardige bootjes officieel niet onder de SAR-afspraken vallen. Daarin staat dat individuele schepen in nood naar de dichtstbijzijnde veilige haven worden gebracht. Volgens Italië was Malta de meest dichtbijzijnde haven voor de migranten.

Lees meer over hoe Italië de EU uitdaagt door de Aquarius te weigeren