Arrestaties in Kiev voor aanvang Gay Pride

Extreemrechtse demonstranten wilden in hoofdstad Kiev de route van de Gay Pride-parade blokkeren.

De Oekraïense oproerpolitie hield meer dan vijftig mensen aan die demonstreerden tegen de Gay Pride in Kiev.
De Oekraïense oproerpolitie hield meer dan vijftig mensen aan die demonstreerden tegen de Gay Pride in Kiev. Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

De Oekraïense politie heeft zondag 56 mensen opgepakt in de hoofdstad Kiev, nadat leden van nationalistische groeperingen slaags raakten met agenten. Dat heeft de politie laten weten.

De vechtpartijen braken uit vlak voor het begin van Gay Pride in de hoofdstad. Zondagochtend vroeg hadden zich zo’n 150 demonstranten, veelal aanhangers van extreem-rechtse groepen, verzameld om de route van de Pride te blokkeren. De oproerpolitie werd ingezet om de straten weer vrij te maken. Dat leidde vooral rond het operagebouw tot opstootjes.

Gay Pride verder rustig verlopen

Volgens een verklaring van Oekraïense autoriteiten hadden sommige deelnemers aan de protesten traangasgranaten bij zich. De leiding van C14, een van de rechtse groeperingen die aanwezig waren bij het protest, schrijft op Facebook juist dat de politie traangas inzette tegen de demonstranten: “Ze schenden de rechten van gewone burgers in Kiev”, zo vertaalt persbureau Reuters die verklaring.

De officiële Gay Pride-evenementen zijn zondag wel doorgegaan zoals gepland. Behalve de onrust in de ochtend zouden zich geen andere incidenten hebben voorgedaan. Persbureau AP schat dat zo’n vijfduizend mensen aanwezig waren bij de mars, volgens de organisatoren van de Gay Pride waren er zesduizend deelnemers.