Talibaan en soldaten vieren einde vasten, bom tijdens feest

De twee partijen hadden eerder een staakt-het-vuren aangekondigd. Bij een aanslag door IS kwamen 25 mensen om het leven.

Mensen in Kabul kijken toe hoe ongewapende Talibaanstrijders Kabul binnen komen, om het einde van de Ramadan te vieren. De groepering kondigde een staakt-het-vuren af met regeringstroepen.
Mensen in Kabul kijken toe hoe ongewapende Talibaanstrijders Kabul binnen komen, om het einde van de Ramadan te vieren. De groepering kondigde een staakt-het-vuren af met regeringstroepen. Foto Mohammad Ismail/Reuters

Een bijeenkomst van Talibaanstrijders en militairen van het Afghaanse overheidsleger is zaterdag getroffen door een explosie. Daarbij zijn in de provincie Nangarhar, in het oosten van het land, 25 doden gevallen. Dat schrijven internationale persbureaus op basis van een overheidsbron.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist. Amaq, het nieuwsbureau van de jihadistische groepering, publiceerde enkele uren na de explosie een verklaring. Hoe de aanslag precies werd gepleegd is nog onduidelijk. Aanvankelijk was het vermoeden dat een autobom tot ontploffing was gebracht, maar mogelijk ging het om een zelfmoordactie.

De aanslag gebeurde in de buurt van een feestelijke bijeenkomst ter ere van het Suikerfeest. Onder de doden zijn voornamelijk Talibaanstrijders, maar ook enkele burgers, zegt een woordvoerder van de provinciegouverneur. Persbureau AFP meldt dat er minstens 54 gewonden zijn gevallen.

Talibaan en regeringstroepen vieren samen Suikerfeest

De Talibaan en de soldaten kwamen juist samen om het einde van de Ramadan te vieren. Vorige week had de groepering aangekondigd dat tijdens het Suikerfeest een staakt-het-vuren zou zijn met de regeringstroepen.

Internationale persbureaus tekenen zaterdag de verhalen van ooggetuigen op, die vertellen dat in meerdere Afghaanse dorpen en steden militanten, burgers en soldaten samen het einde van de vastenperiode vierden. Op sociale media staan ook foto’s en berichten over een ‘vreedzaam Suikerfeest’.

Een bomexplosie waarbij veel doden vallen, treft partijen die beide een staakt-het-vuren hebben afgekondigd. Hoe gevaarlijk is Afghanistan eigenlijk, en wat doen Nederlandse militairen daar?

‘Regering verlengt staakt-het-vuren’

De Afghaanse regering heeft het staakt-het-vuren ook aangegrepen voor een ontmoeting zaterdag met enkele Talibaanstrijders in Kabul. Tientallen militanten zijn ongewapend naar de hoofdstad gekomen. In eerste instantie zouden zij hun wapens drie dagen laten liggen, tot en met zondag. De president van Afghanistan, Ashraf Ghani, heeft laten weten dat hij zijn regeringstroepen wil opdragen het staakt-het-vuren van negen dagen, die vanaf de kant van de regering was uitgeroepen, te verlengen. Hij heeft de Talibaan gevraagd hetzelfde te doen.

Twitter avatar ashrafghani Ashraf Ghani We also request the Afghan Taliban to extend their ceasefire. During the ceasefire, we will provide medical assistance to the wounded Taliban, and will provide them any humanitarian assistance if needed,. Taliban prisoners will also be allowed to contact and see their families.

Ghani deed die uitspraken zaterdag in een toespraak. Het is niet duidelijk of hij op dat moment op de hoogte was van de explosie in Nangarhar. In Afghanistan pleegt naast de Talibaan ook IS geregeld aanslagen. Het Afghaanse leger blijft tijdens het staakt-het-vuren wel tegen die partij vechten, net zoals de Talibaan eerder hadden aangegeven door te gaan met acties tegen buitenlandse troepen in het land.

Twitter avatar ehsan_af Ehsan What all these pictures show is that everyone even the Taliban are tired of this war and every single Afghan wants peace.
Hope politicians and countries fueling the war realize this too and put and end to this long war. #AfghanCeasefire. https://t.co/VKo2AEDSZL