Shishalounge Ahlan valt stil, maar er is nog hoop

Amsterdam

Als het Marokkaanse elftal vrijdag om vijf uur aftrapt, is het stil op straat in Amsterdam Nieuw-West. „Wegens Suikerfeest gesloten”, valt te lezen op deuren van grillrooms en cafetaria’s. Maar voor wie achter de voordeur wordt gejuicht is duidelijk. Veel vaker dan een schooltas hangt de rode vlag met groene ster aan de balkons.

Voor de wedstrijd liet de politie weten extra alert te zijn, om ongeregeldheden zoals na de plaatsing van Marokko voor het WK, vorig jaar november, te voorkomen. Vanuit shishalounge Ahlan wordt er naar het af en toe voorbij rijdende busje agenten gezwaaid. Het kleine café zit stampvol mannen en staat blauw van de rook. ‘Ziiii!’, klinkt luid, elke keer dat de Nederlands-Marokkaanse middenvelder Hakim Ziyech de bal heeft.

Mohammed Bahgha woont in Noord, maar is meegekomen met zijn voetbalteam van Nieuw West United. Het wordt dubbel feest, voorspelt hij. „Én het eind van de vasten, én een overwinning voor Marokko!” Maar als het team vlak voor tijd een eigen goal scoort, stroomt het snel leeg. Op straat blijft het rustig, op een enkele toeterende auto na. Bahgha heeft er nog vertrouwen in. „Denemarken begon in 1992 ook slecht, en werd toch kampioen. De bal is rond!”