Recensie

Recensie

Sean Scully kan gevoel in verf vertalen

foto HCVA

Het retrospectief van schilder Sean Scully in De Pont laat zich lezen als een levenslange zoektocht naar het vermogen van de Ierse schilder (1945) om gevoel in verf te vertalen. Scully’s werk is niet los te zien van zijn levensverhaal. Hij groeide op in extreme armoede, maar werd succesvol kunstenaar. In 1983 stierf zijn oudste zoon. Die dood liet zijn sporen na in Scully’s kunst. Er hangen zware gevoelens in Tilburg, vooral in de grote grijze doeken van soms wel 3 meter breed. Uiteindelijk brengt een ander kind licht. Acht schilderijen van de laatste twee jaar tonen een compositie waarin een spelend kind herkenbaar is: Scully’s jongere zoontje. Scènes vol dansende toetsen.

Expositie
Sean Scully, Landlines en ander werk. T/m 26/8 in De Pont, Tilburg. depont.nl

●●●●