Vliegveld Jemenitische havenstad heroverd op Houthi’s

Eerder deze week viel een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië havenstad Hodeida binnen. De stad is een belangrijke aanvoerhaven voor hulpgoederen.

Strijders verzamelen zich in het gebied rond Hodeida.
Strijders verzamelen zich in het gebied rond Hodeida. Foto AFP

Troepen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië hebben het vliegveld van de Jemenitische havenstad Hodeida heroverd op Houthi-rebellen. Dat heeft het leger van het land zaterdagochtend bekendgemaakt, meldde persbureau Reuters. Het gebied rond de luchthaven zou worden ontmijnd.

Eerder deze week opende een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië de aanval op Hodeida. Het doel was het verdrijven van Houthi-rebellen, de voornaamste tegenstander van de Jemenitische regering. De aanval werd uitgevoerd na het verlopen van een ultimatum aan de rebellen. Volgens de Jemenitische regering waren “alle vreedzame en politieke middelen uitgeput”.

Zoals gevreesd zijn bij de aanval op Hodeida veel slachtoffers gevallen. Volgens persbureau AP lag het dodental na vrijdag op 280, dit kan nog verder oplopen. Onder de doden zouden tientallen militairen zijn. De meeste slachtoffers kwamen om het leven door landmijnen die verspreid liggen in en rond Hodeida.

Vanuit de lucht, vanaf zee en vanaf het land wordt Hodeida zwaar beschoten door de internationale coalitie. Slag om ‘navelstreng’ van Jemen barst los.

In de loop van zaterdag kwamen de luchtvaartautoriteiten, die zijn geallieerd met de Houthi-rebellen, met een verklaring waarin wordt tegengesproken dat het vliegveld is ingenomen door de coalitie van Saoedi-Arabië. Op de website van nieuwsagentschap SABA zegt de voorzitter van de burgerluchtvaart dat berichten over die inname nep zijn.

Humanitaire ramp

Hodeida is een belangrijk punt in de strijd tussen de Houthi’s, die ondersteund worden door Iran, en de Jemenitische regering en diens bondgenoten. De havenstad is vanwege haar strategische locatie een belangrijke bron van inkomsten voor de Houthi’s. Volgens de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië gebruiken de rebellen de haven bovendien om Iraanse wapens en raketten het land in te smokkelen.

In Hodeida wonen ongeveer 600.000 mensen. De stad is de voornaamste aanvoerhaven voor hulpgoederen voor miljoenen inwoners van Jemen, die al jaren in oorlog leven. Gevreesd wordt voor een humanitaire ramp, als de stad door gevechten niet meer als doorgeefluik gebruikt kan worden.

De situatie in Jemen is zo gevaarlijk dat het Rode Kruis zich deels moest terugtrekken. In Jemen dreigen nog meer rampen.

VN-gazant naar Sana’a voor spoedoverleg

Later op zaterdag maakte persbureau AFP bekend dat Martin Griffiths, gezant van de Verenigde Naties (VN), in de Jemenitische hoofdstad Sana’a is aangekomen voor een spoedoverleg over de situatie in Hodeida. Verwacht wordt dat de hij de Houthi’s zal vragen de macht over te dragen aan een speciale VN-commissie, om escalatie te voorkomen.

Griffiths riep de beide partijen eerder deze week al op “op constructieve manier met elkaar om te gaan om een totale militaire confrontatie te voorkomen” in de stad. “Er is geen militaire oplossing voor dit conflict. Ik roep de partijen op vrede een kans te geven.”

Vrijdag waarschuwde het Rode Kruis dat de inwoners van Hodeida “onder enorme druk leven” vanwege de grote aantallen strijders in de stad. Volgens de noodhulporganisatie zullen duizenden Jemenieten de komende dagen op de vlucht slaan, “sommigen voor de tweede keer”.

Twitter avatar ICRC ICRC Civilians in the city are under immense pressure. You can feel the tension in the streets. Instead of focusing on celebrating #Eid with their families, people are stocking up on food and fuel to survive. They fear a siege.

Correctie (16 juni 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Hodeida veroverd was op de Houthi’s. Dat klopt niet. Het gaat alleen om de luchthaven van de stad. Hierboven is dat aangepast.