Marokko verliest van Iran, Uruguay verslaat Egypte

Marokko heeft zijn eerste wedstrijd op het WK sinds 1998 met 1-0 verloren van Iran. Invaller Aziz Bouhaddouz verschalkte vrijdagavond in blessuretijd zijn eigen doelman, waardoor Marokko in poule B voor een schier onmogelijke opgave staat met wedstrijden tegen grootmachten Portugal en Spanje voor de boeg. Met de Marokkaanse Nederlanders Hakim Ziyech, Nordin Amrabat, Karim El Ahmadi en Mbark Boussoufa in de basis kwamen de Leeuwen van de Atlas in een aanvankelijk open wedstrijd niet tot scoren. Iran, met AZ-speler Alireza Jahanbaksh, deed in Sint-Petersburg in de slotfase uitstekende zaken.

Ajacied Ziyech was een kwartier voor tijd nog dichtbij de 1-0 met een laag schot dat gekeerd werd door keeper Alireza Beiranvand. Sofyan Amrabat, de vijfde Marokkaan met een Nederlands paspoort, viel een half uur na rust in voor zijn oudere broer die na een beuk tegen zijn hoofd gewisseld werd. Het tempo in de wedstrijd viel weg in het laatste kwartier, door blessures overtredingen en krampaanvallen. De 1-0 kwam uit een scherp aangesneden vrije trap, die bij de eerste paal in de korte hoek in eigen doel werd gekopt.

Uruguay versloeg eerder vrijdagmiddag in poule A Egypte met 1-0 door een late treffer van Jose Giménez. De ploeg met aanvallers Luis Suárez en Edinson Cavani was in Jekaterinenburg net te sterk voor Egypte, waar de nog niet geheel fitte Mohamed Salah op de reservebank bleef: 1-0. Giménez, verdediger van Atlético Madrid, kopte in de 89e minuut raak uit een vrije trap. Björn Kuipers was scheidsrechter, geassisteerd door Erwin Zeinstra en Sander van Roekel en videoscheidsrechter Danny Makkelie.

Cristiano Ronaldo heeft een deal gesloten met de Spaanse belastingdienst. Volgens verschillende media uit Spanje betaalt de sterspeler van Real Madrid 18,8 miljoen euro en accepteert hij ook een gevangenisstraf van twee jaar. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Portugees ook in de cel beland. De Spaanse wet bepaalt namelijk dat gevangenisstraffen van twee jaar en lager voor een eerste overtreding op proeftijd kunnen worden uitgezeten.

James Rodríguez heeft de groepstraining hervat bij de nationale ploeg van Colombia. De topscorer van het WK van 2014 stond bij de training vrijdag in Kazan weer op het veld, dat hij een dag eerder de veldtraining had overgeslagen wegens spierklachten en alleen in het krachthonk had getraind. Colombia begint het WK dinsdag met het groepsduel tegen Japan en treft daarna Polen en Senegal.