Kabinet wil minder concurrentie postmarkt

Post

Om het bezorgen van brieven ook in de toekomst betaalbaar te houden wil het kabinet minder concurrentie en meer samenwerking op de postmarkt. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer. Ze wil het ook mogelijk maken om post tegelijk met pakketten te laten bezorgen.

De eisen voor postbezorging blijven wel hetzelfde. PostNL is nu verplicht vijf dagen per week post te bezorgen. Omdat het aantal bezorgde poststukken dit jaar opnieuw met 10 procent daalde ten opzichte van een jaar eerder, wordt het voor PostNL steeds minder rendabel die verplichting te garanderen.

Daarbij komt dat de postmarkt in Nederland een van de meest concurrerende van Europa is. Het gevolg is dat PostNL met een marktaandeel van 70 tot 75 procent concurreert met Sandd, dat een marktaandeel heeft van 20 tot 25 procent. De overige procenten worden verdeeld onder enkele kleine spelers.

Concurrentie is belangrijk, benadrukt Keijzer, maar mag geen doel op zich zijn. „Dan krijg je een situatie dat er twee of drie postbezorgers door dezelfde straat lopen met steeds legere tassen”, aldus de staatssecretaris.

PostNL en Sandd lieten eerder dit jaar weten samengaan wel te zien zitten. Dat stuit naar verwachting op verzet van de ACM en de Europese Unie. De postmarkt zou dan in feite weer een monopolie voor PostNL worden.