Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Narratieven zijn verhalen die we aan elkaar blijven vertellen totdat we ze geloven”, schreef de FT (over Italië als de vermeende Europese bedelaar). Narratieven zijn vanouds populair in de inbox. ‘Onnodig klimaatalarmisme’ is er eentje. Het stuk over de tegenintuïtieve vergroening van de Sahel (8/6) leverde zeven brieven op, maar slechts één van een ‘klimaatrealist’; Kees le Pair noteert blij dat rampscenario’s bedoeld zijn „om de burgerij geld voor windmolens en zonnestroom te ontfutselen”. In de andere brieven meer tegenintuïtiefs, zoals de waarneming dat vergroening van de Sahel juist in dichterbevolkte gebieden optreedt (Chris Reij).

Worden moslims voorgetrokken, in de krant en in het land? Ook een inboxbekende. Marius Menkveld krijgt „pukkels” nu NRC schrijft hoe moslims de ramadan beleven, maar „geen woord” over christenen met Pasen. En Flávio Vink wijst bezorgd op de jaarkalender van de Daltonschool te Hillegom, die wel het Suikerfeest zou melden, maar geen Pasen of Kerst. Eerst maar even gecheckt: Pasen en Hemelvaart staan er gewoon. Kerst inderdaad niet, maar de hele agenda is na de zomer nog maagdelijk; de een zijn narratief („ontnemen van tradities aan de Nederlandse cultuur”) is de ander zijn nieuwe schooljaar.

En dan natuurlijk de deep state, Trumps boeman én die van Willem Middelkoop, wiens boek door Eric C. Hendriks werd besproken (9/6). Er kwamen vijf brieven op. Volgens Kees Verbeek zijn er „altijd wel critici” die zo’n boek willen neersabelen „en zo het werk voor deep state opknappen”. A.A. Borgers begaf zich dieper (en geestiger) in hetzelfde spiegelpaleis: Hendriks „wordt ervoor betaald om de complotters belachelijk te maken”, wat dan zelf weer een complottheorie is, waarbij de krant die hem ruimte geeft daar natuurlijk ook deel van uitmaakt. Een pracht-narratief!

Plv chef Opinie