Frankrijk vangt deel migranten Aquarius op

De opvarenden van het reddingsschip dat in de haven van Valencia mag aanmeren, worden verdeeld over opvangcentra. Zij moeten de gangbare asielprocedures volgen.

Opvarenden op het schip de Aquarius van hulporganisaties, dat op weg is naar de haven van Valencia.
Opvarenden op het schip de Aquarius van hulporganisaties, dat op weg is naar de haven van Valencia. Foto Karpov/SOS Mediterranee/Reuters

Frankrijk heeft aangeboden enkele honderden van de opvarenden van het schip Aquarius, dat onderweg is naar Spanje, op te vangen. Dat heeft de Spaanse regering zaterdag laten weten.

Volgens een officiële verklaring die is uitgegeven door de Spaanse overheid willen de Franse autoriteiten migranten opnemen van het schip, die in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en die ook zelf naar Frankrijk willen.

Het schip Aquarius wordt gebruikt door humanitaire organisaties, waardonder non-gouvernementele organisatie SOS Mediterranee. Zij hadden daarmee migranten in nood opgepikt bij de kust van Libië. Eerder deze week weigerde Italië het schip, met aan boord 629 bootmigranten, toegang tot de haven van Sicilië.

Hulporganisaties pikken bootmigranten die voor de kust van Libië in de problemen komen op. Ze houden zich daarbij aan de afspraken over Search and Rescue.

Italië ‘verwees’ SOS Mediterranee door naar Malta, maar ook daar mocht het reddingsschip niet aanmeren. Maandag besloot de Spaanse overheid dat de Aquarius naar Valencia mocht komen. De migranten, onder wie meer dan honderd minderjarigen, worden vanuit Valencia doorgestuurd naar verschillende opvangcentra. Hun zaken worden individueel behandeld, zeggen de autoriteiten zaterdag.

Naar verwachting arriveert de Aquarius zondag in de haven van de Spaanse stad. Het schip wordt nu begeleid door twee Italiaanse boten.

Veel pogingen om over te steken

De migranten die op de Aquarius naar Spanje komen, zijn niet de enige die het land deze week heeft binnengehaald. De kustwacht heeft laten weten dat vrijdag en zaterdag tientallen bootjes met migranten zijn onderschept in de Middellandse Zee. De opvarenden zijn uit de bootjes gehaald. Er zouden 933 mensen gered zijn, vier lichamen zijn geborgen.

Zaterdagochtend werden bijvoorbeeld 55 bootmigranten opgepikt:

Volgens cijfers die de VN bijhouden, zijn dit jaar bijna 800 migranten overleden tijdens de oversteek van Noord-Afrika naar Europa.