Kroatië staat bovenaan groep D na 2-0 winst

Concurrent Argentinië speelde 1-1 gelijk tegen IJsland. Andere wedstrijden op de derde speeldag: Frankrijk – Australië (2-1) en Denemarken – Peru (1-0).

De spelers van Kroatiè vieren de 1-0, een eigen doelpunt van Nigeria.
De spelers van Kroatiè vieren de 1-0, een eigen doelpunt van Nigeria. Foto Attila Kisbenede/AFP

Kroatië staat zaterdag bovenaan in groep D, na winst op Nigeria en een gelijkspel tussen de andere ploegen Argentinië en IJsland. In Kaliningrad won het team met de Kroatische sterspelers Luka Modric, Ivan Rakitic en Mario Mandzuki met 2-0.

Kroatië
2
Nigeria
0
Etebo (e.d.)
’32

Modrić
71’

De eerste doelpogingen van Kroatië deden zich voor in het eerste kwartier, maar die inzetten gingen over en naast het doel. De Kroaten kwamen in de 32ste minuut op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Oghenekaro Etebo. De verdediger gaf per ongeluk een andere richting aan een kopbal door Mandzukic.

Daarna duurde het lang voordat Kroatië de voorsprong uitbreidde. Dde Nigerianen leken in de tweede helft eindelijk enkele kansjes leken te krijgen maar brachten Kroatië nooit echt in moeilijkheden. De Oost-Europeanen zelf vertoonden ook geen weergaloos spel, maar moesten het hebben van spelhervattingen. Met nog twintig minuten te spelen benutte Modric een strafschop voor de 2-0.

Peru domineert spel, Denemarken wint uiteindelijk

Peru heeft zaterdag verloren van Denemarken, in het eerste optreden in de eindronde van een wereldkampioenschap in 36 jaar tijd. De Zuid-Amerikaanse ploeg domineerde tijdens de wedstrijd, maar zag vele kansen verloren gaan.

Peru
0
Denemarken
1
Poulsen
59’

De Peruvianen kregen veel kansen in de eerste helft, pressie die resulteerde in een strafschop. De Deen Yussuf Poulsen haalde Christian Cueva onderuit. Voor de tweede keer op zaterdag moest de videoscheidsrechter de doorslag geven voor de beslissing om de strafschop. Cueva wist echter niet tot scoren te komen; zijn penalty ging hoog over.

Het enige doelpunt van de wedstrijd begon bij oud-Ajaxied Christian Eriksen, die met een steekpass nota bene Poulsen vrij speelde. De spits passeerde daarna zelf doelman Pedro Gallese en schoot de bal in de korte hoek. Op het moment dat de 1-0 viel, was net een uur gespeeld.

Voor Peru was het een dubbele klap. Zelfs Paolo Guerrero, de topschutter aller tijden die direct na het tegendoelpunt werd ingebracht, kon zijn ploeg er niet meer bovenop helpen.

Tijdens de wedstrijd viel de Deense international William Kvist geblesseerd uit. Hij heeft een rib gebroken, liet bondscoach Age Hareide later weten.

De Argentijnse spelers Lionel Messi en Gonzalo Higuain na hun eerste wedstrijd op het WK in Rusland. Argentinië behaalde met 1-1 een teleurstellend resultaat tegen IJsland. Foto Abedin Taherkenareh/EPA

IJsland pareert Argentinië, beloond met gelijkspel

Ook Argentinië is met een overwachte valse start begonnen aan het WK. De ploeg kwam niet verder dan een gelijkspel tegen underdog IJsland: 1-1.

Argentinië
1
IJsland
1
Agüero
19’
Finnbogason
23’

De Zuid-Amerikaanse ploeg kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een schot van Sergio Agüero in de negentiende minuut. Maar de IJslanders wisten al vier minuten later de score gelijk te trekken. Alfred Finnbogason, die ooit bij sc Heereveen speelde, scoorde uit een rebound. Hij is de eerste IJslander die ooit heeft gescoord op een WK.

Gedurende de wedstrijd waren de ogen gericht op sterspeler Lionel Messie, maar hij slaagde er niet in zijn nationale ploeg naar de overwinning te helpen. Die kans had hij wel, toen hij in de 64ste minuut een penalty kon nemen. Die kans verzuimde hij echter te benutten. Doelman Hannes Halldórsson sloeg Messi’s inzet uit de hoek.

Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal Oei! Weer mist Lionel Messi een belangrijke strafschop voor Argentinië… #argijs https://t.co/s1ZpAm7ZSQ

Hoewel de Argentijnen overduidelijk veel vaker aan de bal waren, haalden ze niet het maximale uit dat balbezit. Ongeacht een sterke aanval kwam de ploeg tot weinig echte kansen, ook niet in de slotfase van de wedstrijd. Bovendien bleek de Argentijnse verdediging wat zwak, terwijl IJsland stug verdedigde voor doel en zich richtte op de counter. Voor het kleine voetballand, dat tijdens het EK in 2016 veel sympathie opwekte en het schopte tot de kwartfinales, is het gelijkspel tegen Argentinië een fantastisch begin van het toernooi.

Nipte zege Frankrijk op Australië

In de eerste wedstrijd van zaterdag wist Frankrijk met 2-1 te winnen van het Australië van bondscoach Bert van Marwijk. De ploeg van Didier Dechamps had het lang lastig tegen de Socceroos maar won dankzij een late goal van Paul Pogba. De wedstrijd had een historisch karakter want voor het eerst werd er gescoord na een ingreep van de videoscheidsrechter.

Frankrijk
2
Australië
1
Griezmann (p)
58’
Jedinak (p)
62’
Pogba
80’

Het is hét moment uit de wedstrijd waarover het langst zal worden nagepraat. In de 56ste minuut raakt Josh Risdon met een sliding de Franse aanvaller Antoine Griezmann. In eerste instantie lijkt er weinig aan de hand: de verdediger toucheert licht de bal. Nadere bestudering van de beelden, op attentie van de videoscheidsrechter, leidt bij scheidsrechter Cunha toch tot een ander oordeel. Griezmann schiet de toegekende strafschop zelf binnen: 1-0.

Op enkele kansen voor Frankrijk na had Australië tot dan toe knap stand gehouden. De verdediging stond goed en de ploeg van Van Marwijk was alert bij mogelijke uitbraken van de Fransen. Kort na de 1-0 kwamen de Australiërs zelfs terug tot 1-1, nadat Jedinak een strafschop binnenschoot na hands door Umtiti.

Het belangrijke moment:

De Fransen, die tot de titelfavorieten worden gerekend, kwamen tien minuten voor tijd wederom op voorsprong. En ook nu speelde de techniek een belangrijke rol. Een schot van Pogba stuiterde via de lat en doelmond weer het veld in. Doellijntechnologie gaf echter uitsluitsel: de bal was in zijn geheel over de lijn geweest.