Eredivisie

‘Phillip Cocu na vijf jaar PSV ontvankelijk voor vertrek naar Turkse club Fenerbahçe’

PSV-trainer Phillip Cocu staat in de belangstelling van Fenerbahçe en zou niet onwelwillend tegenover een overgang staan. Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen is in gesprek met de Turkse club, zo meldden diverse media vrijdag. PSV zou rekening houden met een overstap van de trainer die de club in de laatste vier jaar drie keer kampioen maakte. Mark van Bommel is de aangewezen opvolger voor Cocu. De coach van PSV onder-19 en huidige assistent-bondscoach van Australië op het WK krijgt dan mogelijk gezelschap van zijn schoonvader Bert van Marwijk, bondscoach van de Socceroos.

Een vertrek van Cocu zou inhouden dat er opnieuw een sterkhouder van PSV de club verlaat. Technisch directeur Marcel Brands ging deze zomer in op de belangstelling van Premier League-club Everton. Hij heeft nog geen opvolger. Met algemeen directeur Toon Gerbrands vormden trainer Cocu en technisch directeur Brands een goed op elkaar afgestemd trio dat naast drie landstitels sinds 2014 er ook in slaagde als enige Nederlandse club dit decennium te overwinteren in de Champions League in 2015-’16.

PSV moet hoe dan ook op zoek naar een nieuw hoofd jeugdopleiding, want Pascal Jansen stopt er na een jaar mee. De 45-jarige Almerenaar is tot de conclusie gekomen dat hij liever als trainer op het veld staat. Jansen volgde vorig jaar de naar de KNVB vertrokken Art Langeler op. „Ondanks dat ik een mooi jaar heb gehad, moet ik toch constateren dat het trainerschap, het dagelijks werken met een groep, dichter bij me staat”, aldus Jansen, die al langer bij PSV werkt en eerder onder meer Jong PSV onder zijn hoede had. „Daarover heb ik open gesprekken met Toon Gerbrands en Marcel Brands gevoerd. Uiteindelijk is ontbinding van mijn contract de uitkomst. Ik dank PSV voor vijf prachtige jaren. Ik kijk met een goed gevoel terug.”

PSV hoopt uiterlijk 1 augustus een opvolger voor Jansen te hebben, zegt Gerbrands. „Dat is op tijd voor de start van het nieuwe seizoen.” (NRC/ANP)