Opinie

    • Arjen Fortuin

CR7, door merg en been

Vijfentwintig jaar geleden werden Fabio en ik vrienden in Madrid. Ik bezocht hem een paar jaar later voor de finale van de UEFA-cup tussen Internazionale en Austria Salzburg. Fabio, een hartelijke en welopgevoede Milanees, besteedde het grootste deel van de wedstrijd aan het maken van obscene gebaren naar de Oostenrijkse fans.

Nu houden we contact via Facebook, wat wil zeggen dat we berichtjes sturen als a) iemand trouwt b) iemand een kind krijgt c) Inter iets wint. Mogelijkheid d), Ajax wint iets, is van vóór Facebook. Wij vinden dit vriendschap voor het leven.

Voor het eerst in vijftien jaar zien we elkaar. In Madrid, op de avond van Spanje-Portugal. Strontjaloers zijn we op onze Spaanse vrienden.

Zij allemaal voor Atlético en dus haten ze Ronaldo van Real. Dan gaat de eerste goal van CR7 door merg en been . Ze sterven wéér als de Spaanse keeper een flutschotje van Ronaldo in zijn eigen net duwt.

Wij WK-lozen beuren ze op, wij weten hoe verliezen voelt. Dan lijken de Spanjaarden het tij alsnog te keren: 3-2 en Ronaldo wordt boos! Gelukzalig gejuich in het café. Dan maakt Ronaldo zijn derde doelpunt. Drie-drie. Onze Spaanse vrienden bewegen bijna niet meer.

Wij zeggen dat het een geweldige wedstrijd was, maar weten dat ‘geweldige wedstrijd’ het oordeel is van hen die niet hebben geleden. We horen er niet bij.

, tv-recensent, schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren.