Spektakelstuk tussen Spanje en Portugal eindigt in 3-3

De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo was met drie goals de grote uitblinker. Eerder op de dag boekten Iran en Uruguay nipte overwinningen op respectievelijk Marokko en Egypte.

De Portugees Cristiano Ronaldo was de grote uitblinker bij de WK-wedstrijd tussen Spanje en Portugal op 15 juni 2018.
De Portugees Cristiano Ronaldo was de grote uitblinker bij de WK-wedstrijd tussen Spanje en Portugal op 15 juni 2018. Foto: Ueslei Marcelino/REUTERS

De Iberische kraker tussen Spanje en Portugal was verreweg de beste wedstrijd op het WK tot nu toe en eindigde in een 3-3 gelijkspel. Cristiano Ronaldo was met drie goals de grote man voor Portugal. Hij zette de kroon op zijn uitstekende wedstrijd door vlak voor tijd uit een formidabele vrije trap de gelijkmaker tegen het beter voetballende Spanje te maken. Voor de Spanjaarden, die vanwege de bondscoachwissel een onrustige aanloop hadden naar het WK, was Diego Costa tweemaal trefzeker.

Portugal
3
Spanje
3
Ronaldo (p)
4’
Costa
24’
Ronaldo
44’

Costa
55’
Nacho
58’
Ronaldo
88’

De wedstrijd begon fantastisch voor Portugal, want al in de 4e minuut lag de bal op de stip. Cristiano Ronaldo schoot de door hemzelf verdiende strafschop feilloos binnen. De Portugezen konden daarna hun favoriete spelletje gaan spelen: Spanje laten komen, hecht verdedigen en snel uitbreken zodra de kans zich voordoet.

Maar Diego Costa maakte daar halverwege de eerste helft een einde aan door na een fraaie kapbeweging hard en laag in te schieten: 1-1. Voorafgaand leek hij een overtreding op Pepe te maken, maar de scheidsrechter en ook de videoscheidsrechter oordeelden anders.

Daarna was Spanje een stuk gevaarlijker met grote kansen voor Isco en Iniesta, maar het was opnieuw Ronaldo die Portugal op slag van rust op voorsprong zette. Bij zijn schot vanaf de rand van het strafschopgebied ging de Spaanse keeper De Gea wel ernstig in de fout. Hij liet het op het oog niet al te moeilijk houdbare schot van Ronaldo glippen.

Tweede helft

Na rust ging Spanje op zoek naar de gelijkmaker en dat lukte in de 54e minuut ook via opnieuw Diego Costa. Vlak daarna kwamen de Spanjaarden via een prachtig hard schot van Nacho net buiten de zestien voor het eerst op voorsprong: 3-2. Spanje bleef daarna een overwicht houden en knap combineren, maar scoorde niet meer. En toen was daar opnieuw Cristiano Ronaldo die Portugal met een fantastische vrije trap in de 87e minuut alsnog langszij bracht.

Ronaldo kwam met zijn doelpunten in een select gezelschap terecht van spelers die op vier verschillende WK’s hebben gescoord. Naast de Portugese sterspeler zijn dat de Braziliaanse legende Pelé en de Duitsers Uwe Seeler en Miroslav Klose.

Beide landen hebben vanwege hun vertoonde spel goede vooruitzichten op het bereiken van de tweede ronde. De andere tegenstanders in de groep zijn Iran en Marokko. Vooral voor de Spanjaarden is het niveau dat ze lieten zien een opsteker, omdat er veel onrust was vanwege de trainerswissel vlak voor het begin van het WK. Bondscoach Julen Lopetegui moest het veld ruimen, omdat hij zonder dat de bond daarvan op de hoogte was een contract had uitonderhandeld met Real Madrid. Daarom staat nu oud-Realspeler Fernando Hierro voor de groep.

Diego Costa scoorde tweemaal voor Spanje in de WK-wedstrijd tegen Portugal op 15 juni 2018. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Marokko verliest ongelukkig van Iran door eigen doelpunt in extra tijd

In een wedstrijd met een flink eredivisietintje heeft Iran op het nippertje met 1-0 gewonnen van Marokko. In de chaotische slotfase verloor Marokko door een eigen doelpunt van Aziz Bouhaddouz alsnog de wedstrijd, die het lang domineerde.

Marokko
0
Iran
1
Bouhaddouz (e.d.)
95’

De Marokkanen begonnen het duel furieus en het wachten leek op de 1-0, maar ze wisten daar geen vervolg aan te geven. Toen de storm eenmaal was gaan liggen kreeg Iran zelfs de grootste kans, maar de grote vedette Sardar Azmoun stuitte op doelman Munir. De tweede helft was bijzonder matig en werd ontsierd door talloze overtredingen en een knokpartijtje op het veld. In extremis pakte Iran alsnog de uiterst belangrijke overwinning en dompelde Marokko in rouw.

Voor Marokko verschenen Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en de eveneens in Nederland geboren Mbark Boussoufa en Nordin Amrabat aan de aftrap. In de tweede helft viel ook Feyenoorder Sofyan Amrabat nog in. Bij Iran speelde eredivisietopscorer Alireza Jahanbakhsh mee.

Geen van hen kon zich echt onderscheiden. Ziyech viel vooral op omdat hij aan het begin van de wedstrijd in kansrijke positie finaal over de bal heen maaide en door het missen van een mogelijkheid diep in de tweede helft. El Ahmadi pakte een gele kaart.

Hakim Ziyech reageerde tegenover de NOS uiterst teleurgesteld: “Dit komt wel even hard aan. We hebben met z’n allen zo naar dit WK toegeleefd”.

Het wordt door de nederlaag voor Marokko heel moeilijk om zich te plaatsen voor de tweede ronde. De andere landen in groep B zijn namelijk regerend Europees kampioen Portugal en het ijzersterke Spanje. Toch geeft Ziyech de hoop nog niet op, zegt hij tegen de NOS: “Het is nu even slikken, maar we zullen vechten totdat we er bij neervallen.”

De Marokkaanse middenvelder Hakim Ziyech controleert de bal in het WK-duel Marokko-Iran. Foto Christophe Simon/AFP

Uruguay wint nipt van Egypte

Uruguay heeft in de laatste minuten vrijdag de eerste wedstrijd tegen Egypte gewonnen. Na een weinig spannende tweede pot van het WK in Jekaterinenburg werd het 0-1. José Giménez kopte in de 89ste minuut een vrije trap vanaf de rechterflank binnen.

Egypte
0
Uruguay
1
José Giménez
89’

Luis Suárez kreeg in de 23ste minuut de kans op de openingsgoal uit de corner, maar de bal van de aanvaller van Uruguay eindigde in het zijnet. Ook in de tweede helft kreeg Uruguay meerdere kansen, doelman Essam El Hadary zat er tot vlak voor het einde elke keer tussen.

Egypte lukte het zonder Mohammed Salah amper om mogelijkheden te creëren. De populaire topspeler zat met een blessure aan zijn schouder op de bank, ondanks oproepen van het Egyptische publiek om de volksheld de lijnen binnen te laten.

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers trok in zijn openingswedstrijd vijf minuten erbij, maar de Egyptenaren konden niet gelijkmaken.

Nahitan Nandez van Uruguay springt om een bal te koppen in het strafschopgebied. Foto Mahmoud Khaled/EPA

Groep A

Donderdag opende Rusland het toernooi tegen Saoedi-Arabië. Het thuisland won met 5-0. Rusland en Saoedi-Arabië zijn de laagstgeklasseerde landen op de wereldranglijst die meedoen met het WK en zitten samen met Uruguay en Egypte in groep A. De Zuid-Amerikanen maken daarom met de winst tegen Egypte goeie kans om door te gaan naar de volgende ronde.

Lees meer over de Russische overwinning: 5-0. Maar gedoemd te mislukken op het WK

Zaterdag staan er maar liefst vier wedstrijden op het programma. Onder meer de kanshebbers voor de wereldtitel Frankrijk en Argentinië komen in actie.