Uitgelekt IPCC-rapport

Krachtigste waarschuwing VN over klimaat ooit

De temperatuur op aarde zal komende 22 jaar minstens 1,5 graad stijgen als geen „snelle en verstrekkende” maatregelen worden genomen. Dit schrijft het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties (VN), in een rapport dat donderdag uitlekte via persbureau Reuters. Het is de krachtigste waarschuwing die de VN ooit hebben afgegeven met betrekking tot klimaat. Volgens het IPCC moet meer geïnvesteerd worden in hernieuwbare energie en moeten regeringen harder optreden om uitstoot te verminderen en ontbossing tegen te gaan. Het rapport stelt dat het gebruik van duurzame energiebronnen met 60 procent moet toenemen om een opwarming van meer dan 1,5 graad te voorkomen. Het baseert zich op wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd na de totstandkoming van de klimaatakkoorden van Parijs in 2015. Destijds werd afgesproken om de temperatuurstijging onder de 5, maar het liefst onder de 1,5 graad te houden. Het IPCC concludeert nu dat de maatregelen die destijds afgesproken zijn onvoldoende zijn om de opwarming voldoende in te perken. Het rapport wordt officieel pas in oktober uitgebracht. (NRC)