Team Brunel wint tiende etappe Volvo Ocean Race

De boot van schipper Bouwe Bekking begint donderdag met 65 punten aan de laatste etappe. Ook Mapfre en Dongfeng hebben 65 punten.

Team Brunel won de tiende etappe van de Volvo Ocean Race in Gothenborg.
Team Brunel won de tiende etappe van de Volvo Ocean Race in Gothenborg. Foto Adam Ihse/TT

Het Nederlandse team Brunel heeft donderdagavond de tiende etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De boot van Bouwe Bekking kwam na een tocht van dertienhonderd zeemijl (ruim 2.400 kilometer) als eerste aan in de Zweedse plaats Gothenburg. Donderdagmiddag wist de ploeg van Bekking het Spaanse zeilteam Mapfre te passeren, dat als tweede over de finish kwam.

Er zaten slechts twee minuten tussen Mapfre en Brunel. Dit betekent dat beide teams 65 punten hebben en als koplopers aan de laatste etappe beginnen. Team AkzoNobel kwam 19 minuten na Brunel aan in Gothenburg. Klassementsleider Dongfeng kwam als vierde binnen en begint met 64 punten aan de laatste race. Het Frans-Chinese team heeft nog een bonuspunt te goed, waardoor de facto drie teams eenzelfde puntenaantal hebben.

In maart passeerde Bekkings boot als eerste Kaap Hoorn, maar veel vreugde was er niet. De giek klapte over, en toen sloeg John overboord.

Donderdag laatste etappe

Het is de achtste keer dat Bekking meedoet met de Volvo Ocean Race, hij heeft de wedstrijd nog nooit gewonnen. Bekking was dan ook laaiend enthousiast na de aankomst in Gothenburg. Hij zei dat zijn team niet had durven dromen van deze tweede overwinning.

“De druk was hoog, maar we hebben de boot aan de gang kunnen houden zonder gekke dingen te doen. We hielden het hoofd koel. We stevenen nu af op de grote overwinning in Den Haag.”

Op 21 juni begint de kortste en laatste etappe van de Volvo Ocean Race. Deze race is 700 zeemijl (iets minder dan 1.300 kilometer) en eindigt op Scheveningen.