Staat New York klaagt de Trumps aan

Trump Foundation Volgens de aanklager hebben president Trump en zijn kinderen het goede doel ingezet voor politiek gewin en zelfverrijking.

Van links naar rechts: Eric, Ivanka, Donald en Donald Jr. Trump bij een persconferentie in de Trump Tower in New York in januari vorig jaar.
Van links naar rechts: Eric, Ivanka, Donald en Donald Jr. Trump bij een persconferentie in de Trump Tower in New York in januari vorig jaar. Foto Shannon Stapleton/Reuters

De Amerikaanse staat New York heeft president Donald Trump en zijn drie oudste kinderen donderdag aangeklaagd wegens misbruik van geld van de Trump Foundation, een liefdadigheidsinstelling van de familie. Fondsen van de stichting zouden illegaal zijn gebruikt voor zakelijke en persoonlijke doeleinden en de presidentscampagne van Trump in 2016. De aanklacht wordt door Trump weersproken.

De procureur-generaal van New York, waar de Trump Foundation is gevestigd, eist dat de stichting wordt ontbonden en dat Trump zeker 2,8 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) terugbetaalt, plus mogelijke boetes. Ook wordt geëist dat Trump voor tien jaar geen leiding mag geven aan non-profitorganisaties in New York. Zijn kinderen Donald Jr., Ivanka en Eric, bestuursleden van de Trump Foundation, zouden elk een jaar lang afstand moeten doen van betrokkenheid bij non-profits omdat ze zouden hebben verzuimd toezicht uit te oefenen op de financiën van de stichting.

Volgens de procureur-generaal, Barbara Underwood, heeft een bijna twee jaar durend onderzoek bewijs opgeleverd van „uitvoerige illegale politieke afstemming” door de stichting met de campagne van Trump voor de presidentsverkiezingen. Dat is in strijd met regels rond campagnefinanciering. Zo werd geld dat Trump in januari 2016 inzamelde bij een evenement ten behoeve van veteranen ter beschikking gesteld van zijn toenmalige campagneleider, Corey Lewandowski, blijkt uit e-mails.

Ook zou de familie Trump de fondsen „herhaaldelijk en bewust” hebben ingezet om eigen belangen te behartigen, wat nadrukkelijk is verboden volgens wettelijke bepalingen van de staat voor liefdadigheidsorganisaties. Zo zouden enkele honderdduizenden dollars zijn gebruikt om rechtszaken tegen resorts van Trump te schikken. Ook zou geld zijn gebruikt voor persoonlijke uitgaven, onder meer aan een portret van Trump dat is opgehangen in een van zijn golfclubs.

„Uit ons onderzoek blijkt dat de Trump Foundation weinig meer was dan een chequeboek voor betalingen van Trump of zijn zakelijke belangen aan non-profits, ongeacht hun doel of wetmatigheid”, aldus Underwood. Zij is de opvolger van Eric Schneiderman, een scherpe criticus van Trump die vorige maand moest opstappen wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag.

Trump verwierp de aanklacht donderdag vrijwel direct als „een belachelijke zaak”. Volgens de president heeft de stichting meer geld geschonken aan goede doelen (19,2 miljoen dollar) dan er is ingezameld (18,8 miljoen), schreef hij op Twitter. Hij wees de aanklacht van de hand als een politiek gemotiveerde actie van „onbetrouwbare New Yorkse Democraten” en voegde toe dat hij de zaak niet zal schikken.

Niettemin betekent de aanklacht een nieuw juridisch probleem voor de president. De zaak komt bij het onderzoek van de speciale aanklager, Robert Mueller, naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen en mogelijke afstemming met de entourage van Trump. De president ontkent dit.

Trump loopt ook gevaar door een onderzoek naar Michael Cohen, zijn persoonlijke fixer. Cohen brak deze week met zijn advocaten, mogelijk een aanwijzing dat hij binnenkort wordt aangeklaagd en zich opmaakt om tegen Trump te getuigen.

De Trump Foundation is in 1987 opgericht door Trump, om een deel van de opbrengsten van zijn boek The Art of the Deal weg te geven. Trump heeft naar aanleiding van eerdere klachten en berichtgeving in The Washington Post meer dan 250.000 dollar terugbetaald aan de stichting. In 2016 sprak hij het voornemen uit de stichting te sluiten, maar dat kon niet wegens het lopende onderzoek.