Privacy is zaak van Facebook én paginabeheerder

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week Europees recht: Facebook en afvalwater.

Foto iStock

‘Sorry, daarvoor moet u niet bij ons zijn, maar bij Facebook.” Met woorden van deze strekking wees de Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein in november 2011 de toezichthouder op de bescherming van de privacy de deur. De toezichthouder had de Wirtschaftsakademie, een particuliere instelling voor beroepsonderwijs (23.500 studenten), bevolen haar fanpagina op Facebook te sluiten, omdat bezoekers niet werden gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens door Facebook werden verzameld door het plaatsen van ‘cookies’ op hun harde schijf. Met behulp daarvan is het mogelijk interesses van internetgebruikers te achterhalen door hun surfgedrag te observeren en hen vervolgens met gerichte advertenties te benaderen. Dat mag in Europa niet zonder toestemming vooraf van de betrokkenen.

De rechtszaak die volgde tussen de toezichthouder en de onderwijsinstelling spitste zich toe op de vraag wie verantwoordelijk is „voor de verwerking” van de informatie: de exploitant van het platform (Facebook) of de beheerder van de fanpagina (Wirtschaftsakademie). De kwestie belandde via de hoogste Duitse bestuursrechter uiteindelijk op het bord van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zijn Grote Kamer velde vorige week het salomonsoordeel: exploitant en beheerder zijn samen verantwoordelijk voor de verwerking van de betreffende gegevens. „Het feit dat een beheerder van een fanpagina gebruikmaakt van het door Facebook beschikbaar gestelde platform om van de bijbehorende diensten te profiteren, kan hem niet ontslaan van de naleving van zijn verplichtingen op het gebied van bescherming van persoonsgegevens”, aldus het Hof.

Het benadrukt dat een gezamenlijke verantwoordelijkheid niet noodzakelijkerwijs een gelijkwaardige verantwoordelijkheid hoeft te zijn. Bij geschillen daarover is het aan de nationale rechter om de onderlinge verhouding van geval tot geval te beoordelen. Hoe dan ook, na veroordelingen in Frankrijk (150.000 euro) en Spanje (1,2 miljard) hangt Facebook nu ook in Duitsland een boete boven het hoofd.

www.curia.europa.eu ECLI:EU:C:2018:388