Reportage

Poetin pleegt ‘pr-coup’ met popidool

Openingsceremonie WK Voetbal Westerse leiders lieten tijdens de opening van het WK voetbal verstek gaan. Kirgizië, Abchazië én Noord-Korea waren er wel bij.

Openingsceremonie van het WK voetbal donderdagmiddag in het Loezjniki-stadion in Moskou.
Openingsceremonie van het WK voetbal donderdagmiddag in het Loezjniki-stadion in Moskou. Foto Maxim Shemetov/Reuters

De opening was kort maar krachtig, nog geen dertig minuten voor de aftrap van het WK, donderdagmiddag in Moskou.

Vooraf had de organisatie Robbie Williams op het hart gedrukt om dat éne nummer maar niet uit te voeren. Party like a Russian (2016) gaat over de schaamteloze rijkdom van de Russische oligarchen. De Britse zanger weet waar hij het over heeft: nog in 2014 boekte zakenman Roman Abramovitsj de popster voor een optreden voor leden van de inner circle van Vladimir Poetin.

En dus zette Williams in het Loezjniki-stadion in Moskou voor 80.000 toeschouwers Let me entertain you in. Er volgden meer grote hits, op een podium dat wat weg had van een voetbal, of swingend langs de zijlijn. Er was een kort duet met de Russische operazangeres Aida Garifoellina. Daarna opende de Russische president Vladimir Poetin het Wereldkampioenschap voetbal – „het belangrijkste toernooi op de planeet” – met een korte speech in het Russisch.

De openingsceremonie van het WK-voetbal was bewust kort gehouden, zo had de FIFA eerder laten weten. Vorig jaar, toen Rusland de Confederations Cup organiseerde, had de organisatie nog een show van ruim een uur neergezet. Maar de toeschouwers zaten toen nog niet op hun plek, en de lege tribunes maakten een slechte indruk op tv. Dit keer, vlak voor het begin van de wedstrijd Rusland-Saoedi-Arabië, die in 5-0 zou eindigen, was het enorme Loezjniki-stadion vrijwel tot aan de nok gevuld.

In het Verenigd Koninkrijk was er de afgelopen dagen ongezouten kritiek op Robbie Williams, die volgens de Britse krant The Daily Telegraph „honderdduizenden ponden” verdiende met een klein kwartiertje optreden.

Boycot

Hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Britse koninklijke familie, boycotten het WK vanwege de vergiftiging van de Russische ex-spion Skripal in het Britse Salisbury. Het Labour-Lagerhuislid Stephen Doughty noemde daarom het optreden van Williams „verrassend en beschamend”. Labour-parlementariër John Woodcock viel hem bij: „We steunen het Engelse team, maar Robbie Williams bezorgt Vladimir Poetin een pr-coup door op te treden op de openingsceremonie van deze boefachtige paria”.

Williams trok zich verder niet veel aan van alle kritiek. In het FIFA-persbericht noemde hij het optreden in het Loezjniki-stadion „een jongensdroom”. Tijdens een close-up stak hij zijn middelvinger op naar de camera.

Ook van de Nederlandse regering was er niemand in Moskou aanwezig. Volgens de ambassade omdat Nederland niet deelneemt aan het WK.

Westerse leiders lieten verstek gaan tijdens de ceremonie. Behalve de Saoedische kroonprins was de viptribune gevuld met Russische vrienden en bondgenoten: Wit-Rusland, Armenië en Kirgizië. Opvallend was de aanwezigheid van een vertegenwoordiger uit Noord-Korea. De Russische regering had de presidenten van Abchazië en Zuid-Ossetië uitgenodigd, door Rusland gecreëerde rompstaatjes die door de internationale gemeenschap niet worden erkend.

Winst Rusland pagina E10-11