OM Amsterdam opent onderzoek naar lek burgemeestersbenoeming

De voorzitter van de vertrouwenscommissie deed aangifte nadat De Telegraaf geheime informatie in handen bleek te hebben.

Jozias van Aartsen is tijdelijk burgemeester van Amsterdam.
Jozias van Aartsen is tijdelijk burgemeester van Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een onderzoek geopend naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse gemeenteraad. Dit bevestigt het OM na berichtgeving in De Telegraaf. De voorzitter van de commissie, Johnas van Lammeren, deed aangifte nadat de krant vertrouwelijke informatie in handen bleek te hebben over de procedure van de burgemeestersbenoeming.

De Telegraaf berichtte onder meer over de manier waarop de vertrouwenscommissie overlegt. Ook publiceerde de krant een zogenoemde “profielschets” waar de nieuwe Amsterdamse burgemeester volgens de vertrouwenscommissie aan moet voldoen. In deze schets wordt iemand beschreven met “humor en relativeringsvermogen”.

De gemeenteraad zoekt een geschikte opvolger voor Eberhard van der Laan. Wie wordt de burgemeester van Amsterdam?

Vervolgonderzoek

Het doorspelen van dit soort vertrouwelijke informatie is in strijd met de geheimhoudingsplicht van de vertrouwenscommissie en daarmee strafbaar. Lekken kan onder meer bestraft worden met boetes en werkstraffen. Volgens De Telegraaf zijn twaalf betrokken raadsleden “urenlang doorgezaagd” over hun contact met journalisten. Het OM kan dit niet bevestigen omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

Het OM zegt vrijdag het politie-onderzoek momenteel te bekijken, om vast te stellen of er een strafbaar feit is gepleegd. Als dit het geval is, pakt de rijksrecherche een vervolgonderzoek op.

De benoeming van een nieuwe burgemeester in Amsterdam zorgde de afgelopen maanden voor veel commotie. Na een eerste ronde hadden te weinig “geschikte kandidaten” gesolliciteerd, waarna de procedure opnieuw opgestart werd, een zeldzaamheid.

Vervolgens solliciteerden 85 kandidaten naar het ambt van burgemeester, drie keer zoveel als in de eerste ronde. Onder meer de namen van Femke Halsema, Wouter Bos en Rob Oudkerk zijn gevallen.

Ook in Den Bosch is veel te doen als het gaat om de burgemeestersbenoeming. Ook hier werd informatie gelekt naar de pers, waarna een oud-wethouder en een lid van de vertrouwenscommissie werden opgepakt. De afgelopen maand kwam de zaak opnieuw in de media, toen bleek dat het OM in het onderzoek telefoongegevens van een journalist had opgevraagd en gekregen.