Nederlands Tebodin kocht ambtenaren om

Ingenieursbureau Ingenieursbedrijf Tebodin kocht in het buitenland jarenlang ambtenaren om voor opdrachten en vergunningen

Het Nederlandse ingenieursbedrijf Tebodin heeft van 2010 tot en met 2015 via tussenpersonen ambtenaren betaald voor opdrachten en vergunningen in Oman, Abu Dhabi, India, China en Vietnam.

Tebodin (35 kantoren in 17 landen) levert technisch personeel en diensten, waaronder het regelen van vergunningen voor klanten. Het was van bouwbedrijf BAM dat het in 2012 verkocht aan het Duitse Bilfinger. Het bedrijf bleef Nederlands.

De corrupte praktijken blijken uit onderzoeksrapporten, e-mails, facturen en verklaringen die het Duitse weekblad Der Spiegel verkreeg en deelde met NRC. Het gebeurde zo openlijk, dat medewerkers het in de mails gewoon over „smeermiddel” en „giften” aan ambtenaren hebben.

In een onderzoeksrapport uit 2016 in opdracht van het moederbedrijf noemt het prestigieuze Amerikaanse advocatenkantoor Shearman & Sterling het „bewezen” dat Tebodin in verre landen „steekpenningen” aan ambtenaren liet betalen.

Er is corruptie aangetoond in China. In Vietnam heeft Tebodin een advocatenkantoor betaald om te helpen een vergunning te regelen voor de plaatselijke Coca-Cola fabriek – „steekpenningen”, meldt het rapport. Een Nederlandse leidinggevende zou ervan geweten hebben.

In Oman werd de directeur van Tebodin veroordeeld voor corruptie. Hij kreeg een boete en celstraf.

Jack Overkamp, bestuursvoorzitter van Tebodin van 2013 tot 2015, heeft zelf zeker twee omstreden betalingen goedgekeurd, in Abu Dhabi en India. Hij was toen nog regiodirecteur Midden-Oosten. Hij heeft niet op vragen van NRC gereageerd.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie, belast met opsporing van internationale corruptie, onderzoekt Tebodin. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of het Tebodin (formeel: Bilfinger Tebodin BV) in Nederland onderzoekt.

Het Nederlandse hoofdkantoor van Tebodin verwijst door naar het Duitse moederbedrijf. Dat zegt meldingen „van mogelijke overtredingen” serieus te nemen en benadrukt dat overtredingen zo nodig worden bestraft of gemeld bij instanties. Het noemt Overkamp als eindverantwoordelijke voor enkele omstreden betalingen in Abu Dhabi. Hij vertrok in 2015.

Bilfinger schikte in 2013 met Amerikaanse Justitie wegens omkoping in Nigeria. Het beloofde beterschap. Een nieuw hoofd interne onderzoeken haalde vanaf 2016 veel corruptie-kwesties boven. Volgens een verslag werd ze intern tegengewerkt en ontslagen. Ze vecht haar ontslag aan.