Justitie VS: James Comey brak met protocollen FBI

Affaire e-mails Clinton Het ministerie van justitie in Washington stelt dat de FBI onder Comey steken liet vallen bij onderzoek naar zowel Clinton als Trump.

. De interne waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft forse kritiek geuit op James Comey, voormalig hoofd van veiligheidsdienst FBI. In een donderdag uitgegeven rapport schrijft inspecteur generaal Michael Horowitz dat Comey een „ernstige beoordelingsfout” maakte toen hij pal voor de verkiezingen het onderzoek naar Hillary Clintons gebruik van een privéserver voor haar e-mails opende en weer sloot. Comey brak daarmee met het de protocol, maar volgens het rapport deed hij dat niet uit politieke overwegingen.

Tegelijkertijd publiceert het rapport tot nu toe onbekende e-mails van twee FBI-agenten, het liefdespaar Peter Strzok en Lisa Page. Die mails geven, aldus Horowitz, niet alleen blijk van „een geesteshouding van vooroordeel, maar ernstiger, een bereidheid om actie te ondernemen om de electorale vooruitzichten van een kandidaat te beïnvloeden”.

Het lang verwachte, 500 pagina’s dikke rapport is daarmee dusdanig genuanceerd dat beide partijen in het Congres het volop in hun voordeel kunnen uitleggen.

Bij Democraten, onder wie Hillary Clinton, leeft de vaste overtuiging dat Comey’s handelen Clinton de verkiezingsoverwinning kostte. Republikeinen beschuldigen de FBI en Comey er juist van tegen Trump gekant te zijn: het was immers Comey onder wiens leiding de FBI contacten tussen Trumps entourage en Russische functionarissen begon te onderzoeken.

In mei vorig jaar werd Comey door Trump ontslagen, volgens de president mede om deze reden. In reactie op Comeys ontslag stelde onderminister van Justitie Rod Rosenstein speciaal aanklager Robert Mueller aan. Deze onderzoekt nu Trumps Russische connecties.

De e-mails van Strzok en Page, die beiden meewerkten aan het Muelleronderzoek voor hun mailwisseling bekend werd, bevestigden de Republikeinen in hun wantrouwen jegens de FBI. Een pas in het rapport gepubliceerde e-mail geeft hun nu extra reden. In antwoord op een vraag van Page of Trump echt president kan worden, schrijft Strzok namelijk: „Nee, dat wordt hij niet. Wij gaan dat tegenhouden”. Het rapport stelt dat van een doorwerking van deze persoonlijke sentimenten in het werk van Strzok en Page geen sprake was. Maar die nuance zal in het in huidige gepolariseerde politieke klimaat waarschijnlijk verloren gaan.

Aanklacht jegens de Trumps pagina 6