Hongarije

25 jaar cel mensensmokkelaars na dood 71 migranten in koelwagen

Vier smokkelaars die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van tientallen migranten in een koelwagen in Oostenrijk zijn veroordeeld tot 25 jaar celstraf. Dat oordeel is donderdag geveld door een Hongaarse rechtbank. Het gaat om drie Bulgaren en de Afghaanse leider van de groep. De openbaar aanklager heeft beroep aangekondigd om een levenslange gevangenisstraf te realiseren. De vrachtwagen werd in 2015 aangetroffen langs een Oostenrijkse snelweg. In het laadruim bleken 71 mensen te zijn gestikt. Het ging om mannen, vrouwen en kinderen uit Afghanistan, Syrië, Irak en Iran. Uit opnames van Hongaarse opsporingsinstanties bleek dat de smokkelaars doorhadden dat de migranten in doodsangst verkeerden, maar toch bleven rijden. (Reuters)