Het toppunt van focus

Ellen de Monchy, winnaar van de publieksprijs maand mei, thema Focus

Focus
Focus Ellen de Monchy

Ellen de Monchy (57), winnaar van de publieksprijs van deze maand, begon pas laat met fotografie. Nadat ze na haar studie rechten jarenlang als jurist had gewerkt, besloot ze op latere leeftijd alsnog een switch te maken. Ze volgde opleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en is nu fulltime fotograaf. Specialisatie: sport. Nog specifieker: roeisport.

WK roeien

,,Daar ben ik ingerold door mijn jongste zoon. Hij was geselecteerd voor het WK roeien in 2016 in Rotterdam. Ik had toen het geluk in het team van officiële WK-fotografen te mogen meedraaien. Ik was erg onder de indruk van deze wereld, met name van de energie en mentaliteit van de topsporters. Ik begin steeds meer te zien. Niet alleen de sporters zelf en de dynamiek van de sport, maar ook de context waarin ze zich bewegen: het water, de boten, het publiek of juist het ontbreken daarvan. Een topsporter moet het vooral en vaak alleen en op eigen kracht doen: focus en volharding zijn noodzakelijke voorwaarden.

,,Naast roeien fotografeer ik ook graag andere sporten zoals kitesurfen, triatlon en boksen. Ieder weekend is er wel iets te doen. Ik probeer de essentie van een sport in beeld te brengen, de schoonheid, de uitersten van emotie en beheersing, van beweging en verstilling. Vaak zijn de sporters zich niet bewust van mijn aanwezigheid. Soms kom ik te dichtbij voor mijn gevoel. Dat is niet mijn bedoeling.

,,Sinds kort werk ik samen met NLroei, dè nieuwssite over het Nederlandse roeien. Heel leuk is dat. En fijn dat ik nu nog meer een doel heb: namelijk werken als sportjournalist. Dat ik nu de publieksprijs heb gewonnen vind ik geweldig. Dank, wil ik maar zeggen, aan alle mensen die de moeite hebben genomen om op mij te stemmen.

Rust en spanning

,,Op de foto zie je Kaj Hendriks en Harold Langen, wedstrijdroeiers van Roeivereniging U.S.R. Triton, tijdens het NK op 22 april van dit jaar. Ze zitten in de ‘tweezonder’ [boot met twee riemen, zonder stuurman -red.], aan de start op de Bosbaan in Amstelveen. Het is zeker niet mijn mooiste foto, maar toen ik een foto inzond voor dit thema heb ik niet getwijfeld. Zelf zie ik in dit beeld het toppunt van focus: deze twee roeiers hebben alleen maar aandacht voor éen doel: namelijk het winnen van goud. Wat ik hier zie is een combinatie van rust en uiterste spanning. Dat zie je in hun houding en mimiek. Fascinerend: die spanning voorafgaand aan de start, vlak voordat er een beheerste krachtsexplosie gaat plaatsvinden. Mijn focus lag hier op de weerspiegeling van de bril. Alleen daardoor zie je dat het hier gaat om roeiers.

,,Overigens heeft de Nederlandse roeiploeg, waar beide heren onderdeel van uit maken, onlangs in Belgrado tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen negen medailles in de wacht gesleept, waaronder zes gouden. Wil je dat ook opschrijven?

Het thema van juni is “leven”. Inzenden en stemmen kan tot 29 juni 17:00 op nrc.nl/fotowedstrijd.