In beeld

Dit zijn de winnaars van de NRC Fotowedstrijd van mei

Merel Schoneveld wint haar foto de vakjuryprijs van mei, met het thema ‘Focus’. „Hier is op een grappige manier het thema focus verbeeldt”, merkte de jury op. Ellen de Monchy wint de publieksprijs. Alle favorieten van de vakjury zien? We zetten hieronder de top-10 op een rij, met motivering van de jury.
De vakjuryprijswinnaar. Hier is op een grappige manier het thema focus verbeeld. Er zit meervoudige focus in het beeld, zowel technisch (scherptediepte) als inhoudelijk (de man is gefocust). Leuk zijn ook de rondjes die terugkeren. De foto roept snel een emotie op.
Merel Schoneveld
2. Absolutisme. Doet denken aan een soort schilderij van Magritte. Mooie vlakverdeling met het ronde hoofdje in alle vierkanten.
Rita de Vocht
3. De fotograaf heeft een duidelijke keuze gemaakt voor focus. Mooi dat de ogen op tentakels haarscherp zijn. Het lijkt net alsof de slak rookt.
Marco Donders
4. De rotonde is gebruikt als focuspunt. Het is net een groot oog. Grafisch beeld. Doet aan de film van Jacques Tati denken.
Cor Dumoulin
5. Er is focus in de bel – scherpe ogen er doorheen. Zij is gevangen in de bel.
Noortje Linssen
6. Een foto met humor. De man is gefocust in het kluisje. Waarom neemt hij als lange man niet het bovenste kluisje?
Bea Mol
7. In deze foto is alles scherp, in tegenstelling tot andere fotografen die hebben gekozen voor een punt.
Stephaniek Putman
8. Door de scherptediepte zit er duidelijke focus in de foto. Leuke focus op vieze voetjes.
Joris
9. De vleugels van de steenuil zijn tegen het lijfje aan, in plaats van uitgeslagen wat je vaker ziet. Mooie scherpte van een in een split second genomen foto.
Irmo Bos
10. De onscherpe haren op de voorgrond werken als een doorkijk.
Merel Schoneveld
De publieksprijswinnaar.
Ellen de Monchy