Bloedbad in schapenwei: was het een wolf?

Schapenhouder Christian Kalter trof woensdagavond in zijn weiland in Lierderholthuis in Overijssel het resultaat van een slachtpartij aan. Twaalf schapen waren doodgebeten. Nog eens negentien waren gewond: bijtwonden in de nek of boven het hart. Veertien moest hij laten afmaken door de dierenarts.

Op foto’s en video’s die de boer maakte, is te zien dat de dieren verschillende soorten verwondingen hebben. Nekwonden, opengereten borstkassen of buikholtes, de ingewanden uit het dier getrokken, een aangevreten dijbeen. Wat voor dier richt dergelijke schade aan? Volgens Kalter wijzen alle sporen op een wolf. DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven.

Expert Dick Klees van de organisatie Wolven in Nederland vindt het niet waarschijnlijk dat het om een wolf gaat. „Er lijkt vrij willekeurig uit de dieren geplukt en gehapt te zijn. Een roofdier dat voor de kost jaagt, doet dat efficiënt.” Klees heeft nog nooit meegemaakt dat een wolf een moordpartij op deze schaal aanrichtte.

Uit cijfers van BIJ12-Faunafonds, dat verantwoordelijk is voor de vergoeding van gedupeerde boeren, blijkt dat in maart in Venlo negen schapen werden doodgebeten door een wolf. De boer kreeg ruim vierhonderd euro uitgekeerd. Een incident in het Groningse Marum, waarbij elf schapen werden gedood, is nog in behandeling. (NRC)