Argentinië

Legalisering abortus dichterbij na stemming in parlement

Legalisering van abortus is in Argentinië een flinke stap dichterbij gekomen. Een kleine meerderheid van de congresleden van het Huis van Afgevaardigden stemde donderdag voor na een marathondebat. Nu nog is abortus illegaal in Argentinië, tenzij er sprake is van verkrachting of levensbedreigende gezondheidsrisico’s. Maar in de praktijk zijn maar weinig artsen bereid dan ook daadwerkelijk mee te werken aan een abortus uit angst om alsnog vervolgd te worden. Het gevolg is dat er jaarlijks zo’n 400.000 clandestiene abortussen worden uitgevoerd waarbij honderden vrouwen overlijden. Volgens de nieuwe wet mogen vrouwen in de eerste 14 weken van hun zwangerschap een abortus laten plegen. Het is nog onbekend wanneer de Argentijnse Senaat over het wetsvoorstel zal stemmen. (NRC)