Opinie

WK voetbal

Voetbal welkome bliksemafleider voor Rusland en Poetin

Commentaar

Met Nederland en Italië als opvallende afwezigen strijden 32 voetballanden vanaf deze donderdagmiddag in elf steden in Rusland om de wereldbeker. Met een affiche dat een ode is aan de legendarische Russische keeper Jasjin, in opgeknapte en nieuwgebouwde stadions die best wat mochten kosten. Aftrap in Moskou.

Het imago van het organiserende land, en dat van president Poetin in het bijzonder, kan wel wat glans gebruiken. Sinds het vorige sportfestijn dat Moskou organiseerde, de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, vervreemdde Rusland zich steeds meer van de rest van de wereld, met name van het Westen.

Een maand na de Spelen annexeerden de Russen de (Oekraïense) Krim, Rusland wordt door Nederland en (WK-deelnemer) Australië verantwoordelijk gehouden voor het neerschieten in 2015 van de MH17, Rusland bleek op de Winterspelen van Sotsji een staatsgestuurd dopingprogramma te hanteren, in Syrië hield het met luchtaanvallen waarbij veel burgerslachtoffers vielen dictator Assad in het zadel, en het WK-gastland wordt verantwoordelijk gehouden voor de gifgasaanslag in Groot-Brittannië in maart van dit jaar op de Russische oud-spion Skripal en zijn dochter – reden waarom Britse regeringsvertegenwoordigers het WK boycotten. En op het moment dat de Amerikaanse president Trump er afgelopen week voor pleitte Rusland terug te laten keren bij de G7, de club van ’s werelds grootste industrielanden, wees de directeur van een van zijn inlichtingendiensten erop dat Rusland (met hacks en via sociale media) westerse democratieën ondermijnt – de VS voorop. Kortom, het was een ander Rusland dat in 2011 het WK voetbal toegewezen kreeg; toen nog een (meer) gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap.

Tot en met de finale op 15 juli in Moskou zullen de Russen de handen vol hebben om het best bekeken sportevenement zonder incidenten te laten verlopen en er met honderdduizenden fans uit alle hoeken van de wereld een feest van te maken. Er is de dreiging van aanslagen door teruggekeerde IS-strijders, de vrees dat de spijkerharde Russische hooligans zich zullen manifesteren (zoals in Marseille op het EK in 2016), het risico van racistisch gedrag van Russische fans en de waarschuwing aan het adres van bezoekende homo’s niet hand in hand over straat te gaan of in het openbaar te zoenen.

Terug naar de strijd op het veld: hopelijk wordt er op het WK aantrekkelijker – dus minder verdedigend – gespeeld dan op het laatste EK. Dat was een toernooi om snel te vergeten en niet alleen omdat het Nederlands elftal ook daar ontbrak.

Aanvallen!

In het Commentaar geeft NRC zijn mening over belangrijke nieuwsfeiten. De commentatoren schrijven deze artikelen in samenspraak met de hoofdredactie.