Recensie

Recensie

Wellustig elegante dans in Tristan + Isolde van Het Nationale Ballet

Holland Festival Maar ook liefde en tandpastalachjes in moderne versie van liefdestragedie van choreograaf David Dawson en componist Szymon Brószka.

Mooie lange lijnen in de dans van Tristan + Isolde van Het Nationale Ballet
Mooie lange lijnen in de dans van Tristan + Isolde van Het Nationale Ballet Foto Hans Gerritsen

Wie aan Tristan und Isolde denkt, denkt waarschijnlijk aan de hartverscheurende liefdesdood van Isolde. Richard Wagner rekt haar einde tot bijna ondraaglijk prachtige lengte. Bij choreograaf David Dawson en componist Szymon Brószka is haar dood weliswaar ook tragisch, maar kort: ze strekt zich uit over haar aan zijn verwondingen bezweken geliefde en sterft.

Zo eindigt Tristan + Isolde, het nieuwe verhalende ballet op het repertoire van Het Nationale Ballet. Het liefdesdrama is in een koel en strak decor gezet door Eno Henze: hoge, verrijdbare zwarte wanden, doorsneden met lichtelementen. Daartussen schetst Dawson vaardig de duistere, militaristische wereld van Tristan en zijn oom Marke en het leven van kleur en liefde (en tandpastalachjes) van Isolde in levendige groepsscènes.

Die warrelende activiteit biedt, vooral in de eerste akte, helaas weinig afwisseling, doordat de dansen globaal dezelfde dynamiek en intensiteit hebben, en ook het idioom is wat eenvormig.

Wel is ronduit prachtig hoe de dansers zich met volle overgave storten in Dawsons stijl van extreem uitgerekte lijnen: bijna alles is hoog en lenig, diep voor- of ver áchterover, met nadrukkelijke posities. De benen zwiepen, de armen maaien in elegante bogen. Maar in die wellustige elegantie smoort Dawson een groot deel van de emotionele zeggingskracht van de bewegingen.

Gevoelens worden vooral in een vrij geijkte mime geuit (handen aan borst et cetera), met als ‘hedendaags’ element veel gekus. Dat is een gemiste kans. Onbedoeld grappig is de hartmassage die Isoldes helende krachten moet verbeelden.

Hoewel ze bijna alle te lang duren, vormen de duetten voor Sasha Mukhamedov (Isolde) en James Stout (Tristan) hoogtepunten. Vooral Mukhamedov is fantastisch, technisch ijzersterk en overtuigend als zelfbewuste vrouw die haar eigen lot bepaalt. De emoties kunnen echter niet volledig tot bloei komen door de muziek van Brószka, die weliswaar sfeervol en duister is, maar meeslependheid ontbeert. Daardoor blijft Tristan + Isolde minus Wagner dramatisch onbevredigend.