Fed schroeft rente verder op, verschil met ECB groeit

Centrale banken Mede door Trumps beleid dreigt de Amerikaanse economie oververhit te raken. De Fed reageert met het verhogen van de rente.

Voor de tweede keer dit jaar heeft de Federal Reserve (Fed) het rentepercentage in de Verenigde Staten verhoogd. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken kondigde woensdag aan dat het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog gaat, van tussen de 1,5 en 1,75 procent naar tussen de 1,75 en 2 procent. De Fed hanteert een ‘doelrente’, een bandbreedte waarbinnen de rente moet vallen.

De Fed is sinds begin 2015 bezig met het stapsgewijs verhogen van de rente. Tot nu toe steeg het tarief zeven keer. De laatste renteverhoging vond plaats in maart. Toen deed de nieuwe Fed-baas, Jay Powell, ook al een kwart procentpunt bovenop het tarief.

Het centralebankensysteem reageert op de aantrekkende Amerikaanse economie: de groei zal dit jaar naar verwachting 2,8 procent bedragen, terwijl de werkloosheid op het laagste niveau zit in achttien jaar. De Amerikaanse economie, die de laatste jaren sowieso goed draaide, profiteert nu van de grote begrotingsimpuls van de regering van Donald Trump. De belastingverlaging van 1.500 miljard dollar (1.270 miljard euro), plus extra uitgaven van ongeveer hetzelfde bedrag, zorgen voor meer groei en meer inflatie. Oververhitting dreigt en de Fed verhoogt nu de rente, zodat bedrijven en burgers minder makkelijk aan krediet kunnen komen. Dat moet ervoor zorgen dat de inflatie niet te hoog oploopt. Die komt nu in de buurt van de 2 procent, het streefpeil dat de Fed hanteert.

De rentestijgingen zijn nog niet afgelopen. Eerder voorzag de Fed voor dit jaar in totaal drie rentestappen. Woensdag liet de centrale bank weten dat het er nu waarschijnlijk vier worden. Oftewel: de rente gaat in de loop van het jaar nog twee keer omhoog. In 2019 komen er waarschijnlijk drie rentestappen, in 2020 één. Het is de bedoeling dat de rentevoet dan rond de 3,4 procent zit.

Het renteverschil tussen de Verenigde Staten en Europa loopt op. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente nog altijd op 0 procent voor commerciële banken die geld lenen bij de ECB en op minus 0,4 procent voor banken die geld stallen op een deposito. Onderwijl drukt de ECB ook nog de langetermijnrente door massaal staatsleningen op te kopen. Deze donderdag neemt de ECB naar verwachting een besluit over het terugschroeven van dit programma na september dit jaar. De Fed zette de opkoop van leningen al eind 2014 stop en laat sinds eind 2017 geleidelijk haar balans krimpen, terwijl de balans van de ECB nog groeit.