Verenigde Staten

Comcast en Disney strijden om Fox

Het Amerikaanse kabelbedrijf Comcast heeft met een bod van 65 miljard dollar het startschot gegeven voor een overnamegevecht rond film- en tv-studio 21st Century Fox. Het bod van Comcast ligt 20 procent hoger dan de overnamesom waarover Disney eerder een akkoord bereikte met Fox.

Comcast-topman Brian Roberts zei woensdag erop te vertrouwen dat het Amerikaanse ministerie van Justitie, in de VS de mededingingswaakhond, de overname goedkeurt. Hij verwees daarbij naar een gerechtelijke uitspraak dinsdag, waarin alle bezwaren van het ministerie tegen de overname van Time Warner door AT&T van tafel werden geveegd. Analisten voorspelden al dat na die uitspraak Comcast snel een bod op 21st Century Fox zou doen.

Mediaconglomeraten proberen in de VS een steeds groter deel van de markt en productieketen in handen te krijgen om zo concurrenten de loef af te steken. Analisten verwachten meer overnames in de mediasector.

Voordat de deal met Disney rondkwam, had Comcast ook een bod gedaan. Toen bood de kabelaar eveneens meer geld dan Disney, maar Fox besloot niet op het bod in te gaan omdat het bezwaren van het ministerie verwachtte.

Comcast is al eigenaar van diverse film- en tv-studio's, onder meer NBC. Onlangs mengde Comcast zich in de strijd om de Britse zender Sky. Het bedrijf bood daar meer voor dan 21st Century Fox, dat de 61 procent dat het nog niet in handen had wilde kopen. Fox wilde Sky dan direct doorverkopen aan Disney.