Staat New York klaagt Trump aan vanwege misbruik stichting

Trump zou als voorzitter van de Donald J. Trump Foundation zijn stichting vooral hebben ingezet om zijn zakelijke belangen te dienen.

Foto Nicholas Kamm/AFP

De staat New York heeft donderdag president Trump en andere bestuursleden van de Donald J. Trump Foundation aangeklaagd omdat zij zich niet hebben gehouden aan regels voor goede doelen. De nonprofit-organisatie moet daarnaast worden opgeheven en ook eist de openbaar aanklager dat er een boete van 2,8 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) wordt betaald. Trump mag, als het aan de aanklager ligt, tien jaar lang geen bestuursfunctie bij een non-profitorganisatie in de staat uitoefenen.

Trump wordt verweten dat hij als voorzitter zijn stichting vooral voor zijn eigen gewin heeft ingezet, iets wat goede doelen volgens de regels niet behoren te doen. Openbaar aanklager Barbara Underwood stelt dat de Foundation zich voor meer dan een decennium schuldig heeft gemaakt aan “illegale praktijken”. Zo zouden vanuit de stichting tonnen zijn betaald om juridische geschillen op zakelijk vlak te beslechten.

Een van de momenten waarop de stichting de regels zou hebben overtreden, was de presidentscampagne van Trump in 2016. Door zijn eigen Donald J. Trump Foundation in te zetten deed Trump volgens Underwood iets onwettelijks. Campagnemedewerkers van Trump kregen daarbij zeggenschap over uitgaven van de liefdadigheidsorganisatie, stelt de aanklager.

Twitter avatar eorden erica orden The New York attorney general has filed a lawsuit against the Donald J. Trump Foundation and its board of directors over alleged violations of state and federal law https://t.co/NOkDzIQ3dh

Trump: geen schikking

Trump zelf heeft ook al op het bericht gereageerd door aan te kondigen dat hij deze zaak niet gaat schikken. De president zegt dat “de louche Democraten uit New York” er alles aan doen om een stichting aan te klagen die “meer uitgaf aan goede doelen dan dat ze zelf binnenkreeg”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The sleazy New York Democrats, and their now disgraced (and run out of town) A.G. Eric Schneiderman, are doing everything they can to sue me on a foundation that took in $18,800,000 and gave out to charity more money than it took in, $19,200,000. I won’t settle this case!…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….Schneiderman, who ran the Clinton campaign in New York, never had the guts to bring this ridiculous case, which lingered in their office for almost 2 years. Now he resigned his office in disgrace, and his disciples brought it when we would not settle.

Naast Trump zijn ook dochter Ivanka, zoons Eric en Donald Jr. onderdeel van het bestuur van de stichting.