Russen beginnen WK met ruime zege op Saoedi-Arabië (5-0)

Het gastland was veel sterker dan de Arabische opponent. Denis Tsjerysjev wist tweemaal te scoren.

Mladen Antonov/AFP

Rusland heeft op de eerste dag van het WK voetbal in eigen land meteen toegeslagen. In de openingswedstrijd versloeg de ploeg in het Loezjniki Stadion in Moskou Saoedi-Arabië met 5-0. Rusland is daardoor voor minstens één dag koploper in Groep A.

Rusland
5
Saudi-Arabië
0
Gazinski
12’
Tsjerysjev
43’

Dzjoeba
71’
Tsjerysjev
91’
Golovin
94’

De rookdampen van de openingsceremonie waren nog nauwelijks opgetrokken of Rusland stond al op 1-0. Joeri Gazinski wist een afgeslagen corner met het hoofd achter de Saoedische doelman te werken. Denis Tsjerysjev maakte nog voor rust de 2-0. Na een snelle counter van de Russen kapte hij in het strafschopgebied enkele Saoedi’s uit en schoot hard raak. Tsjerysjev was eerder als invaller in het veld gekomen.

In de tweede helft wist het thuisland nog eens driemaal te scoren tegen het onmachtige Saoedi-Arabië. Artjom Dzjoeba zette met een knappe kopbal de 3-0 op het scorebord. De mooiste doelpunten werden voor het laatst bewaard. Tsjerysjev kreeg de bal net buiten het strafschopgebied voor zijn voeten. Met een droge knal schoot hij vervolgens voor de tweede maal raak.

De 5-0 was eveneens mooi. Aleksandr Golovin zette zich achter een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. De Rus krulde de bal om de muur in het Saoedische doel.

Lees ook ons verslag van de openingsceremonie: WK afgetrapt met spektakelshow in Moskou

Naast Rusland en Saoedi-Arabië zijn ook Egypte en Uruguay ingedeeld in groep A. Die landen spelen morgen tegen elkaar. Ook de topper Portugal - Spanje staat morgen op het programma, evenals Marokko - Iran.

Correctie (14 juni 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Rusland - Saoedi-Arabië het meest doelpuntrijke openingsduel ooit was op een WK. Dat klopt niet. Zo won Duitsland in 2006 met 4-2 van Costa Rica en versloeg Italië de VS met 7-1 in 1934.