Pompeo: eerst ontwapening, dan pas opheffen sancties

Noord-Korea De Noord-Koreaanse sancties blijven van kracht, aldus Mike Pompeo. In Zuid-Korea wilde hij sceptici van de top overtuigen.

De Verenigde Staten willen dat Noord-Korea binnen tweeënhalf jaar „volledige nucleaire ontwapening” doorvoert. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Zuid-Korea. Daar sprak hij over de uitkomsten van de top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump.

Ook komen er strenge controles op de afbouw van het Noord-Koreaanse wapenarsenaal en zullen de sancties tegen het land pas worden opgeheven als Pyongyang zijn kernwapens heeft opgegeven. China kondigde echter al aan dat dankzij de top de sancties alvast wat versoepeld kunnen worden.

Pompeo sprak in Zuid-Korea ook met in het land gestationeerde Amerikaanse militairen. In het land zijn zo’n 28.500 Amerikaanse militairen gestationeerd. Trump had, zonder dat de militairen of bondgenoten ervan op de hoogte waren, aangegeven dat de „war games” – de gezamenlijke oefeningen van de VS en Zuid-Korea – zouden stoppen. Pompeo kon nog geen nadere inhoudelijke invulling geven aan deze beslissing.

Met de uitspraken over het tijdpad van nucleaire ontwapening lijkt Pompeo sceptici te willen overtuigen dat de Noord-Koreanen werkelijk hun kernwapens gaan inleveren. Dat dit niet in het door Trump en Kim getekende document wordt genoemd, komt volgens hem doordat niet alles wat onderling is afgesproken „verschenen is in het uiteindelijke document”.

Er volgt snel weer overleg tussen beide landen om die overige afspraken verder uit te werken.

Ondanks de scepsis verklaarde ook de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in dat ondanks „de vele analyses” die op de top waren losgelaten de wereld volgens hem was „ontsnapt aan de dreiging van een oorlog”. Hiermee herhaalde hij in feite de woorden die Trump na afloop van de top had getwitterd. „Iedereen kan zich nu een stuk veiliger voelen dan op de dag dat ik president werd. Er is geen nucleaire dreiging van Noord-Korea meer.”

Japan

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een ontmoeting tussen de Japanse premier Shinzo Abe en Kim Jong-un. Mogelijk treffen de twee leiders elkaar al in augustus, aldus persbureau Reuters.

De twee landen onderhouden officieel geen bilaterale betrekkingen, maar hebben de afgelopen maanden al een aantal keer contact gehad om over een top te onderhandelen.

Mogelijk zal Abe naar Pyongyang afreizen om Kim te ontmoeten. Een ander ontmoetingsmoment zou kunnen zijn tijdens een economisch forum in de Russische stad Vladivostok in september. Een kritiek punt in de onderhandelingen is de ontvoering van Japanse burgers door Noord-Korea in de jaren zeventig en tachtig.

Tokio is volgens een Japanse overheidswoordvoerder waarschijnlijk bereid om mee te betalen aan de kosten die komen kijken bij het controleren van de ontwapening van Noord-Korea.