Noodbevel Eritrese bijeenkomst Veldhoven onterecht

Volgens een bestuursrechter mocht de Veldhovense burgemeester een Eritrese bijeenkomst vorig jaar in zijn stad niet verbieden.

De politie greep vorig jaar in bij een betoging van tientallen Eritreeërs en sympathisanten in Veldhoven. Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente verbood destijds de bijeenkomst, die in conferentiecentrum Koningshof zou plaatsvinden.
De politie greep vorig jaar in bij een betoging van tientallen Eritreeërs en sympathisanten in Veldhoven. Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente verbood destijds de bijeenkomst, die in conferentiecentrum Koningshof zou plaatsvinden. Foto Rob Engelaar/ANP

De burgemeester van Veldhoven had de Eritrese bijeenkomst die vorig jaar in zijn stad zou plaatsvinden, niet mogen verbieden. De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde dat donderdag nadat de organisatoren van de conferentie naar de rechter waren gestapt om een schadevergoeding te eisen.

Door de uitspraak mogen zij nu verder procederen. De bijeenkomst zou vorig jaar plaatsvinden van 14 tot en met 16 april en was georganiseerd door stichting Nederlands Eritrees Platform, de jongerenafdeling van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Door ongeregeldheden verbood toenmalig burgervader Jack Mikkers, nu burgemeester van Den Bosch, het evenement nog voordat het begon.

Tegenstanders van het omstreden Eritrese regime protesteerden een dag voor de conferentie tegen de komst van een regeringsvertegenwoordiger van het Afrikaanse land. Er braken opstootjes uit. De politie arresteerde ongeveer 120 mensen.

Ernstige wanordelijkheden

De Bossche rechter geeft de burgemeester donderdag gelijk dat er bij de rellen rond de bijeenkomst sprake was van “ernstige wanordelijkheden”. Maar, zegt de bestuursrechter, dit betekent nog niet dat de burgemeester een noodbevel mocht uitgeven. Hij ging volledig af op het advies van de politie zonder een eigen oordeel te vormen of er andere opties waren behalve het evenement compleet af te lasten.

De rechter:

“De burgemeester heeft bijvoorbeeld niet gevraagd hoeveel politiemensen er beschikbaar waren en of deze aantallen zouden kunnen worden geleverd.”