Milieuorganisaties vermoeden fraude in de Nederlandse pulsvisserijsector

Een groep vissers- en milieuorganisaties vermoedt dat in de Nederlandse pulsvisserijsector fraude is gepleegd. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van visserij, waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven, zou commercieel vis gevangen zijn, zeggen de organisaties. Overheidssubsidies die hiervoor werden verstrekt zijn dan ook onrechtmatig, stellen ze.

De groep van 23 organisaties uit Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland heeft het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) woensdag gevraagd onderzoek te doen naar deze mogelijke fraude. OLAF bevestigt het verzoek tot opening van een onderzoek te hebben ontvangen. Het antifraudebureau in Brussel gaat nu eerst bepalen of de zaak onder zijn competentie valt (of er bijvoorbeeld EU-geld is gebruikt) en of er voldoende reden is om fraude, corruptie of andere illegale activiteiten te vermoeden die de EU financieel schaden. Pas daarna besluit OLAF of er een onderzoek naar de Nederlandse pulsvisserij begint, laat het bureau weten.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond is verbaasd over de aantijgingen en spreekt tegen dat er fraude is gepleegd door vissers. Hij zegt eerst onderzoeksresultaten te willen zien voordat hij op de beschuldigingen kan ingaan. Momenteel probeert landbouwminister Carola Schouten een Europees verbod op pulsvissen af te wenden.

Uit een recent verschenen studie zou blijken dat pulsvissers minder schade aan natuur en milieu veroorzaken dan boomkorvissers, die een net met kettingen over de zeebodem slepen. (ANP)