Londen herdenkt een jaar later de ramp in Grenfell Tower

Woensdagnacht was er een herdenking bij de afgebrande toren. Woontorens in de buurt kleurden uit solidariteit groen. Ook premier May legde een krans.

Mensen herdenken de slachtoffers van de flatbrand in West-London.
Mensen herdenken de slachtoffers van de flatbrand in West-London. Foto: Tolga Akmen/AFP

Woensdagnacht kleurden twaalf flatgebouwen in West-Londen groen. Ook Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, werd groen verlicht. De gebouwen kleurden groen omdat het precies één jaar geleden was dat Grenfell Tower, een woonflat in de buurt North Kensington, vlam vatte. Bij de brand kwamen 72 mensen om het leven. De kleur groen is door de nabestaanden omarmd omdat Grenfell een oude aanduiding is voor ‘groen veld’.

Tijdens de herdenking stonden nabestaanden en overlevenden stil bij de ramp, schrijft de Britse krant The Guardian. De Grenfell-flat is inmiddels niet meer zwartgeblakerd, maar gehuld in een wit doek. Op de bovenste verdiepingen van de toren staat in grote letters “Grenfell, forever in our hearts”, naast een afbeelding van een groot groen hart.

Foto: Daniel Leas-Olivas / AFP
Foto Neil Hall/EPA
Koniging Elizabeth II en Meghan Markle, Duchess of Sussex houden een minuut stilte in Chester.
Foto: Phil Noble/AFP

Donderdagmiddag om twaalf uur was er een nationaal moment van stilte. Ook premier May bezocht de plek van de ramp in aanloop naar de herdenking en legde een krans witte rozen. De slachtoffers van de brand zullen “nooit vergeten worden”, schreef ze op een kaart. Ook koningin Elizabeth II en Meghan Markle, de hertogin van Sussex, stonden tijdens een bezoek aan Cheshire stil bij de ramp.

De ramp werd veroorzaakt door een brand in de keuken van een appartement op de vierde verdieping, die zich ongewoon snel via de buitenkant van het gebouw verspreidde. Pas na zestig uur blussen was de brand meester.

Lees ook deze reportage van correspondent Melle Garschagen vlak na de brand: Oh my god, dat meisje waar Lamar mee ging.

De brand en de reactie van de regering, volgens velen te laat en inadequaat, werden een symbool van sociale ongelijkheid. Premier May erkende bij de kranslegging dat haar optreden een jaar eerder tekort schoot. Sommige gezinnen sliepen maanden in hotels. Het zwartgeblakerde gebouw bleef maandenlang de buurt ontsieren.

Hamid Ali Jafari herdenkt zijn 82-jarige vader die omkwam bij de brand.
Foto: Peta Maclaine/EPA
Een agent herdenkt de ramp met een groene sjaal.
Foto: Peter Nicholls/Reuters

Juridisch onderzoek

Het juridische onderzoek naar de oorzaak van de brand is vorige maand begonnen, maar ligt deze week stil vanwege de herdenking. Er zijn nog geen verdachten aangewezen. De brand kon zich zo snel verspreiden, omdat de bedekking van de buitenmuren ontvlambaar was. De Britse overheid heeft bijna een half miljard pond gereserveerd om vergelijkbare bedekking van andere flatgebouwen te strippen.